Liv Beckström är chefredaktör för Kommunalarbetaren.
Liv Beckström är chefredaktör för Kommunalarbetaren.

I "Fas 4" ska du inte ha ett öre

|Vad händer i Sverige egentligen? Börjar inte folk att tycka att det går för långt nu? Frågan slängdes ut över bordet där jag satt efter jobbet i går kväll. Växande bostadsklyftor, växande betygsklyftor, utförsäkrade och arbetslösa som "slutförvaras" i Fas 3. Vad kommer härnäst?
Svar: Fas 4, den som kritiserar ska inte heller äta.

Ett inslag i SvT:s Östnytt i går gav den fulla insikten om arbetslinjen och konsekvenserna för den som vågar ställa krav på  ”jobb och utvecklingsgarantin” den så kallade Fas 3. Den står dock varken för  jobb eller utveckling, snarare det motsatta.
Utvecklingen gäller mest för de smarta företag som hyr en lokal, ställer dit några bord och taxar in pengar. För deltagarna är Fas 3  en sorts slutstation för den som inte fått jobb efter 450 dagar, med lägsta möjliga ersättning för att inte utföra några vanliga arbetsuppgifter under ibland förnedrande former. Någon avtalsenlig lön är det inte, utan några tusenlappar i månaden, oftast.
För arbetsgivaren är det lönsamt, den som tar emot långtidsarbetslösa ersätts med 225 kr per person och dag. Det finns säkert utmärkta undantag men lycksökarna verkar vara otrevligt många.

I Östnytt berättade Hans Jordgren om sin situation. I november hade han i media  kritiserat villkoren för Fas3-jobbarna i företaget Personalstrategerna i Motala. I en lokal som  liknade en lada fick deltagarna  i ”jobb och utvecklingsgarantin” varken söka jobb eller få meningsfull sysselsättning, utan istället renovera företagets lokaler. Hans Jordgrens larm tog skruv.
Dagen efter åkte han ut från företaget, och Arbetsförmedlingen drog in hans ersättning.  Det har gått tre månader och sedan dess har han inte fått en krona, något hans fack, Transport, har överklagat. Arbetsförmedlingen stöder sitt beslut på en förordning som låter anpassad för lägerfångar: ”Störande av verksamheten och misskötsel”, när de i stället borde vara tacksamma för att utsatta människor har mod att ifrågasätta den verksamhet som vi betalar våra skattepengar till.
Jag vill gärna att Hans och andra arbetslösa kan känna framtidstro, även i Fas 3.

Jag vill gärna att de  cirka 25 000 Fas3-jobbarna ska ha rätt att kritisera ovärdiga villkor och lyfta fram felande företag i ljuset. Annars mister man både hopp och självrespekt. Hans Jordberg vågade ifrågasätta för att han inte har långt kvar till pension.  Andra måste nog hålla sig tysta, lugna och fina, säger han.
Är det verkligen möjligt att man kan gå tre månader helt utan ersättning från samhället som straff för att man öppnat munnen? Står Arbetsförmedlingens regelverk ovanför Socialtjänstlagen? Är detta  arbetslinjens Fas 4: Du som kritiserar ska inte heller äta?

PS: Johannes Forsberg skriver bra om detta i Expressen i dag. Han tar även upp det fascinerande beslutet att Arbetsförmedlingen håller de bidragstagande Fas3-företagen hemliga! DS

Kommentarer

Detta är inte någon större skillnad än den politik som Socialdemokraterna förde när dom försökte dölja arbetslösheten genom att ha människor i "arbetsmarknadspolitiska åtgärder". Då var det tyvärr ingen som protesterade för att det var även facken med på. Nu är det en borgerlig regering och då skriker dessa tidigare tystlåtna högt.
Att detta inte är lösningen är alla överens om men det är kanske en väg till en lösning.

och råttorna dansar och skålar i Rosenbad.
Alltså-- Var finns Oppositionen?
Vad säger Kommunals ordförande?
Vad säger Wanja Lundby-Wedin, LO´s ordförande?
- Gör för katten ett utspel, och gör det NU!

Vad Mona Sahlin tycker och tänker om de långtidsarbetslösa, de som troligen aldrig får ett jobb igen, det hörde vi alltför väl och tydligt i hennes avskedstal. Bortre parentesen är helt OK....Det vet alla arbetslösa nu.

Vad den nya S-ordföranden tycker och tänker har vi ingen aning om. Har de arbetslösa och utförsäkrade otur...det finns ju högt tippade kandidater som tycker som Mona...och då kan vi skrika hur högt som helst. Eller?

Så länge denna förfärliga regering inte får någon verklig opposition, alltså som läget är nu, så länge kan regeringen gå hur långt som helst. Massmedia nyhetsankare tjänar gott på "jobbskatteavdrag", ROT och RUT, så där finns inte mycket att hoppas på.

Det enda lilla hoppet just nu:
Be till himmelen (och till kongressledamöterna) att Lena Sommestad blir ny ordförande.

Eller är det inte den benämningen vårt kära fosterland vill hålla sig med?!

Man kan bara sucka och ta sig för pannan, möjligen ruska på huvudet från vänster till höger, man blir ordlös!

Är detta verkligen Sverige 2011, hur långt får det gå innan någon/vi säger stopp, vi kan inte vänta till 2014!
Att sänka skatter så att det mest gynnar de redan rika och sedan låta resten leva i något som liknar ett "fattigsamhälle"......skamligt, jag skäms och är uppriktigt rädd!

I Egypten och Tunisien har folket gjort uppror mest pga de omänskliga levnadsförhållandena. Dyr mat, låga löner arvetsklöshet. Måtte de svenska politikerna inse att i Sverige har vi råd med något bättre. Även för de minst bemedlade. Annars vette f-n hur det går....

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2011-03-02 16:42