Stoppa fulhotellet i Riddarfjärden!

|Det händer att jag går upp lite tidigare än vanligt, äter en tallrik havregrynsgröt, spänner åt ryggsäcken, sätter på musiken i lurarna och springer till jobbet.

Nej, jag är inte extremt morgonpigg, tränar inte till något elitlopp och försöker inte gå ner i vikt. Men det goda humöret efter en sådan start brukar sitta i hela dagen och vara värt besväret.
Nu stelnar emellertid leendet halvvägs!

Från mitt hem till redaktionen är det ungefär 8 kilometer. Springvägen är fantastisk: Genom Långholmen, upp via Västerbron, ner i Rålambshovsparken, där Riddarfjärden glittrande brer ut sig, med fri sikt mot Slussen, Gamla Stan, Stadshuset och Söder Mälarstrand. Huskroppar och kyrktorn harmonierar i perfekt balans.
Jag tar mig längs Norr Mälarstrand, mot Klarastrand och Barnhusbron med ett småleende (nästan) på läpparna, varje gång drabbad av Stockholms fantastiska skönhet, där inte bilarna fått ta över allt utrymme.

För många år sedan hotades Klarastrandsleden av en sexfilig motorväg ut i vattnet. Då räddades det lilla som återstod av kanalen av opinionen.
Men stans vattenspegel är inte fredad, visar det senaste dumförslaget som häpnadsväckande nog fått klartecken från exploateringsnämnden i Stockholm: Ett gigantiskt bygge, 9- 12 meter högt och 80 meter långt kombinerat lyxhotell och badhus ska få lägga sig som en vägg för större delen av utsikten mot Slussen!
Diametern är 125 meter och kolossen kommer att, för att citera DN:ledaren 17 jun -07: ”dominera och delvis blockera den i dag öppna Riddarfjärden. Byggs den kommer en av världens vackraste stadsbilder radikalt förändras och förfulas.”

Pust och stön! Förslaget har av den ansvariga arkitektfirman presenterats som något folkligt. Ett ”kallbadhus”. Ordet väcker tankarna till förra sekelskiftets badanläggningar, varav de intresserade kan bege sig till de nu existerande, som Stockholms kommun obekymrat låter förfalla.
Eller det försynt placerade kulturminnesvärda och ännu levande Liljeholmsbadet, vid Årstaviken, ett bad som hotades men räddades av opinionstryck på 1990-talet.
Den tänkta jättebadringen mitt i Riddarfjärden är mer av lyxhotell än folkbad. Den presentation som gjorts av de ansvariga har visat badhuset som mycket mindre än vad det i verkligheten blir. Effekten på stadsbilden har inte klargjorts.

Skönhetsrådet är emot bygget, men i kommunen är det endast miljöpartiet och vänsterpartiet som protesterat. Socialdemokraterna är ”försiktigt positiva”, enligt SvD 15 juni 2007. De borgerliga är för idén och har gett sitt godkännande. I början av september ska stadsbyggnadsnämnden säga ja eller nej.
Vid Nordic Light Hotel i city finns nu en skalenlig modell för allmänheten att studera. Ansvariga tjänstemän och politiker tror att lyxlådan i Riddarfjärden ska ”öka Stockholms attraktionskraft som besöksstad”.
För vem? Stockholms attraktionskraft som besöksstad ligger bland annat i det som inte kan köpas för pengar: En svindlande, hänförande vy, en ljum sommarkväll i Rålambshovsparken, utsikt mot sol- eller regnstänkt vatten, måsar och båtar under en fikastund eller promenad Riddarfjärden runt, det fascinerande mötet mellan is och land, när vintern enstaka gånger slår till.

Vatten, stan är full av vatten, sjöng Robban Broberg i en av sina gamla hitlåtar. Vatten är det som gör Stockholm till den stad det är. En stad som vi vill vara stolta över, antingen vi är tillfälliga turister, eller bofasta. Det är vår huvudstad, inte någon töntig Captial of Scandinavia som Stockholms finansborgarråd Kristina Axén-Olin (m) vill döpa den till, enligt SvD den 17 juni 2007.
Sällan brukar jag nicka instämmande åt DN:s ledare, men idag är det bara att helhjärtat hålla med i tidningens slutkläm: ”Stockholmarna har varit med förr och försvarat sin stad. Från striden om almarna till vad vi hoppas blir en lika framgångsrik strid om Riddarfjärden löper en röd tråd, rätten till en fri och öppen stad för alla.”

Kommentarer

Drivkraften bakom badhotellet är enbart snabba pengar. Grundarna hoppas att staden och politikerna skall acceptera generösa villkor och att hotellprojektet skall ge stora överskott som grundarna sedan snabbt kan kapitalisera. Sedan kommer de att garva åt dessa lättlurade politiker.

vill ej ha bus på vattnet,skulle nog bli ett bra tillhåll för sådana som kommer med båt.
bevara vårt vatten som det är.

Har bott i Stockholm i snart ett år och anser att det som gör den bättre än andra storstäder är dess natur med vatten och lundar i närheten av centrum. Att bygga ett dyrt hotell för knösusar som förstör stadsbilden är ett fruktansvärt oansvarigt förslag. På kort sikt kommer kallbadhuset möjligtvis att locka turister men i det långa loppet kommer än mer spektakulära byggnader uppstå på andra håll och då blir Stockholm återigen "en stad i mängden", sett ur en potentiell tursits perspektiv. Med dagens samhällsutveckling är "häftig" arkitektur mainstream och det som i längden lönar sig är garanterat att underhålla befintlig miljö och gamla byggnader. Lägg pengarna på underhåll och miljösatsningar i stället!

Ett slutet, futuristiskt, iskallt monster mitt i Riddarfjärden. Så dumt och fel! Sänk projektet omedelbart. Det ligger inte i Stockholms eller stockholmarnas intresse att ta bort vattenytan framför Norr Mälarstrand. Vattnet är stans hjärta, bevara det!

Tänk på kommande generationer, inte på dagens turister. Nästa generationer kanske vill se något unikt istället för att bada mitt i det.Fina hotell är värden full av Det räcker med restauranterna nere vid kungsholms torg. Tycker Gerd

Raoul Wallenberg var även arkitekt och skissade på ett förslag till en badbasäng på Riddarholmen.
Annars kunde man förlägga en badstrand där, om nu Stockholms vatten är så rent som det görs gällande. Man ska inte tro på allt vad våra politiker säger.

Fortsätter den globala uppvärmingen med allt längre somrar kan det kanske vara idé att göra Stockholm
till en badmetropol.

Hur kan Stockholms politiker under nyktra sammankomster komma med ett sådant idotiskt förslag? Kristina Axén-Olins inställning skrämmer mig. Hennes hetsiga kamp om att Stockholm skall bli Skandivaviens huvudstad är ju löjlig i sig. Vi behöver inte skryta om vår stad det verkar då bara som vi har mindervärdskomplex. Jag skäms över hennes agerande. Vem tror att vi vinner på att bygga ett anskrämligt badhus i Riddarfjärden? Stockholms skönhet består av just vackra vyer och vatten. Hoppas vi har några kloka politiker kvar i detta land som instämmer med mig och många andra i denna fråga. Förhoppningsvis finns ett skönhetsråd som har förmågan att just se det vackra i Stockholm.

Bevara Stockholms kärnvärden- det öppna stads-och vattenlandskapet.

Stadens siluett är unik i världen. Ta Dig tid och beskåda den - från Kastellholmen, sen från Västerbron. Ta Dig också tid att beskåda stadens öppna ytor - vattnet och parkerna.

Placera sen i något av dem ett hotell och ge det ett passande namn och våra politiket ramlar åter i Brunkebergsgropen.

Hjälp dem som inte förstått varför Stockholm är unikt! Stoppa tivolit!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2007-07-08 20:19