Riddarfjärdens fulhotell seglar vidare

|Badringshotellet i Riddarfjärden är fortfarande ute och seglar, i alla fall i arkitekten Thomas Sandells dagdrömmar. Hur ska man annars tolka det senaste utspelet, presenterat i DN 12/10, där gruppen bakom hotellet nu vill ankra den omstridda jättebyggnaden på andra sidan Riddarfjärden -- "för där bor inga människor som får utsikten förstörd".

Ursäkta, men har Thomas Sandell överhuvudtaget tagit del av den storm av protestbrev, listor, upprop och skrivelser som nått Stadsbyggnadskontoret i Stockholm sedan planerna blev kända på försommaren?
Har han missat de kulturartiklar, ledarsidor och andra opinionsyttringar som sjungit det fria vattnets, den obrutna storstadshorisontens och den rena vattenspegelns lov gentemot exploateringshungriga byggbolag/arkitektfirmor?

Tror Sandell att Riddarfjärden tar slut vid Norr Mälarstrand, eftersom han anser att Söder Mälarstrand inte hör dit? Söder Mälarstrand ser han, utan att blinka som en helt acceptabel placering!
Tror han att de många tusen som protesterat alla har sin boning på Norr Mälarstrand, med endast den egna utsikten för ögonen? Kan han se några skönhetsvärden i det Stockholm där fjärden glittrande får vara sig själv nog och där turister, storstadsflanörer, jobbare och joggare får njuta helt fritt av detta vackra, utan omvägen över ett 10-11 meter högt och cirka 110 meter stort schabrak tronande som en jättefärja mitt i vyn? Dum och så kallad retorisk fråga, för det kan han inte.

Thomas Sandell har kompisar, det är uppenbart. Han ”tror att ledande socialdemokrater och moderater trots allt vill ha ett centralt placerat kallbadhus i Stockholm.” Att det handlar om ett hotell förtigs i retoriken, nu pratas det bara om ”bad”, Om det vore kallbadhus som behövdes kunde de ledande politikerna exempelvis rusta upp de som redan finns, exempelvis Liljeholmsbadet, det fina kallbadhuset vid Bergsundsstrand, som tidigare hotats av nedläggning, för att det ansågs för dyrt att renovera. Och om det behövs ett badhus i Riddarfjärden kanske det också ska göras något åt det badförbud som råder i samma fjärd, även om det inte är detta som är huvudorsaken till att folk säger nej.

Nu har en av hans tidigare "kompisar" och påskyndare, förra fastighetsborgarrådet Annika Billström (s) lämnat all Stockholmspolitik, men uppenbart har han Sandell några vänner kvar, eftersom han nonchalerar att s faktiskt tagit ett beslut att säga nej till planerna.  Joakim Larsson, moderat ordförande i exploateringsnämnden tycker ”det är helt rätt att initiativtagarna nu söker ny placering” men är ändå inte säker på att ”det är en framkomlig väg att flytta över till andra sidan Riddarfjärden”. Nej, det är bara att hålla med!

Sandell försäkrar att hans nya förslag ska vara ”rejält förankrat hos alla myndigheter och berörda innan det går upp i stadsbyggnadsnämnden”, säger han vidare i DN-intervjun.
Vad Stockholms medborgare anbelangar visar han ett häpnadsväckande och faktiskt rätt skrämmande ointresse. Men Stockholms vatten är och förblir något mer än en tomt till salu för exploatering. Sandell, du är inte ute och seglar, du är ute och cyklar!
Stoppa fulhotellet i Riddarfjärden!

 

Kommentarer

Motståndet mot kallbadhuset ter sig rätt komiskt. Det är lätt att piska upp ett motstånd mot nybyggnadsplaner. Och kan man dessutom krydda det med lite vänsterperspektiv mot giriga företagare så kan blir det ännu bättre. Har ni ens reflekterat över hur Riddarfjärden ser ut idag? Ta en långpromenad och ni kommer att upptäcka att stränderna inte bara består av vackra kajer och grönska. Det finns massor av anskrämliga båtar, skjul och övergivna platser som man inte vågar befinna sig på efter mörkrets inbrott. En flytande anläggning av det här slaget kommer om den placeras klokt inte att ta bort mer utsikt än vad en större båt vid kaj gör. Dessutom kan badhuset/hotellet göra att omgivningen lever upp och blir attraktiv för andra etableringar.

Varför förstöra den pärla naturen givit oss
och som funnits där långt innan ekstocken
"seglade in" över fjärden och landade
vid "Gamlingens" strand, och sedan
gav vår stad sitt namn - "Eken""?

Mycket bra inlägg Liv!
Detta bevisar verkligen att det minsann inte bara är "gamla tanter med stora våningar på Norrmälarstrand" som protesterar!
Detta schabrak till lyxhotell kan bara inte klämmas in i en vik utan kräver en havshorisont framför sig för att överhuvudtaget kunna accepteras.
Hur man kan åka land och rike runt och titta på kallbadhus för att komma hem och konstatera att oj då det blev visst alldeles för dyrt - bäst att kombinera med ett hotel! Det kunde vilken normalbegåvad ekonom som helst upplyst dem om innan de reste till Genève och var de nu har varit!
Sandell tycks vara envis intill det obegripliga. Fattar han inte att en förfärligt massa människor inte vill ha detta monster!
Hur sugen att framstå som Stockholms "förnyare" - i detta fall förfulare - kan man bli? För moderaterna med Axén-Olin i spetsen, torde det vara politiskt självmord och en enkelbiljett ut ur Stadshuset att genomföra detta projekt.

Över 10 000 personer har protesterat mot bygge i Riddarfjärden. I alla insändare, i alla protestbrev, på alla listor har det stått: "Vi vill inte ha hotell i Riddarfjärden" eller "Rädda Riddarfjärden nu". Ett budskap som borde vara lätt att begripa för alla men som tydligen inte förståtts av hotellgänget med politiska supporters. Och det budskapet kommer från Svarvargatan och Grubbensringen, från Södermalm och Östermalm, från Tyresö och Värmdö, från Hässelby och Bromma, från Lidingö och Sundbyberg. Och även från Norr Mälarstrand där det också bor stockholmare.
För alla dessa är det en fri Riddarfjärd som gäller, utan hotell. Punkt, slut.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2007-11-04 17:50