Linn Ejdersand/arkiv
Bussförare. Foto: Linn Ejdersand/arkiv

”Låt bussförare slippa id-kontroller”

|Från den 4 januari ska alla som kommer med tåg och buss till Sverige id-kontrolleras. Nu går Kommunal och arbetsgivarna Sveriges Bussföretag ut och kräver att kontrollerna inte utförs av deras medlemmar.
– Den förhöjda stress som kontrollerna innebär kommer ha mycket allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön, säger Kommunals förste vice ordförande Per Holmström i ett uttalande.

Det är mot bakgrund av det stora inflödet av flyktingar som regeringen vill införa id-kontroller för alla som reser in till Sverige, oavsett om man kommer med tåg, buss eller färja.

Men nu går alltså både arbetsgivarna i Sveriges Bussföretag och Kommunal ut och kräver att deras medlemmar slipper utföra kontrollerna.

– Det är orimligt att lägga polisiära uppgifter på enskilda förare som har varken har utbildning eller mandat att göra dessa kontroller på ett korrekt sätt, säger Ulrika Egervall, förhandlingschef på arbetsgivarsidan.

Hon får medhåll av Kommunals förste vice ordförande Per Holmström:

– Kommunal för ett långtgående arbete för att höja och förbättra arbetsmiljön för bussförarna. Att ålägga förarna arbetet med id-kontroller är ett kraftigt bakslag mot det arbetet, säger han i uttalandet.

Han menar bland annat det finns risker för konfrontationer med passagerare och att det kommer att bli svårt att hålla tidsschemat.

Kommunal och Sveriges Bussföretag kräver nu att staten, i form av Polismyndigheten och Tullverket, utför kontrollerna själva.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Mer och mer ska bussförarna göra, i en allt stressigare trafiksituation. Men att bli passpolis också är att gå för långt. Såvida inte ett lönelyft ingår? Ett rejält lönelyft? Och minskad arbetstid, dvs körtid, för man ska väl inte granska nationstillhörigheten under själva körningen? Förmodligen vill de att vi ska köra buss i 40 h/vecka, minst, och sedan kontrollera pass i 40 h/vecka också, ja och återstoden av tiden får vi kanske sova i fred?
Politiker vill alltid att andra ska lösa de problem de själva skapat, istället för att de själva lösa grundproblemet till flyktingströmmarna, dvs skapar fred i världen i världen i allmänhet och i Mellanöstern i synnerhet...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2015-12-31. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.