Kommunal kommer nu ta kontakt med de 15 medlemmar som arbetat på företaget.
  – Jag ska fråga om löneskulder, säger Raili Kurkisuo.
  I färskt minne har hon Elma assistans där ledningen nu är åtalad för ekonomisk brottslighet. När företaget gick i konkurs förra hösten stod 60 anställda utan försörjning till jul. Kommunal la ner stort arbete på att hjälpa dem så att de fick del av den statliga lönegarantin som betalar lönen vid konkurser. Nu ser hon framför sig att samma sak kan hända igen.
  – Det är mänskligt lidande att inte ha pengar till julmat. Jag tycker att det är fördjävligt att utnyttja de anställda, roffa åt sig pengar och lämna dem i sticket innan jul, säger Raili Kurkisuo.

 Raili Kurkisuo, Kommunal i Södertälje.Raili Kurkisuo.
Foto: Olof Näslund

När Södertälje kommun nu häver avtalet med företaget så tar kommunen över brukarna under de första 14 dagarna, innan de valt en ny utförare. Bemanningen löser kommunen genom att ta in vikarier som redan är inne i verksamheten. 
  Däremot tar kommunen inget ansvar för de som var anställa hos Jome Omvårdnad där polisen gjort razzia.
  Kommunals Raili Kurkisuo beklagar situationen.
  – Det finns seriösa undersköterskor som är anställda där. Det är tråkigt att det slutar så här för dem och att de drabbas, säger Raili Kurkisuo.
  Kommunal har redan ett pågående ärende med det aktuella företaget och Raili Kurkisuo skulle ha träffat dem i dag:
  – En personlig assistent som sagts upp har inte fått några papper på uppsägningen och inte lön heller.

Södertäljes socialdirektör Gilda Johansson förstår att de anställda är i ett besvärligt läge.
  – Jag har förstått att det hos vissa är dåliga arbetsvillkor och det tycker jag är väldigt tråkigt.
  I fjol var drygt 45 procent av de anställda i Södertäljes nya hemtjänstföretag timavlönade. Både Jome Omvårdnad och Bea´s Omsorg och Assistans har fått kritik från Arbetsmiljöverket, hos Jome Omvårdnad saknade de anställda både dusch och möjlighet att tvätta arbetskläder.