Petra Berggren
Hanna Söderberg och Marie Törnlund. Foto: Petra Berggren

De erbjuds bonus för flyttad semester

|Flera landsting och regioner erbjuder extra ersättningar för anställda som skjuter på sin semester när sommarschemana inte går ihop. På Hudiksvalls sjukhus kan man få 30 000 kronor om man bara tar två veckors ledigt under juni, juli och augusti.

– De flesta tycker inte att det är värt pengarna att skjuta på semestern. Vi behöver vår ledighet.

Det säger Hanna Söderberg och Marie Törnlund, undersköterskor på intensiven på Hudiksvalls sjukhus.

Hanna Söderberg har trots det beslutat sig för att bara ta tre veckors semester under sommaren i år.

– För den vecka jag skjuter på får jag ut 9000 kronor efter skatt som bonus. Jag tycker egentligen inte att det är en bra ersättning, men jag tjänar så dåligt och min dotter ska ta körkort så jag behöver pengarna. Annars skulle jag aldrig göra det, semestern under sommarmånaderna är värd så mycket.

På deras arbetsplats på intensiven arbetar de treskift, vilket är slitsamt och de tycker båda att det egentligen kräver en längre ledighet för att man ska orka med året ut.

– Jag behöver mina fyra veckors semester och skulle aldrig skjuta på en vecka. Jag gjorde ett extrapass förra året och då fick jag 3000 kronor för en dag, men det är mindre än när vi har kvalificerad övertid så jag tycker att det är jättedåligt. Jag har skrivit upp mig för ett pass i år också men ska stryka det för det är inte värt pengarna, säger Marie Törnlund.

I region Halland kan sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar hela sommarperioden få 35 000 kronor i bonus.

– Här handlar det främst om sjuksköterskor, jag tror inte att det var så vanligt för undersköterskor förra året.  Och man kan inte planera att hoppa över sommarledigheten och ta pengarna istället utan det är på arbetsgivarens initiativ, om behovet finns. Tanken är att man ska lägga sin semester och sedan får man frågan om arbetsgivaren inte löser det, säger Görel Stoltz, sektionsordförande för Kommunal.

Ur arbetsmiljösynpunkt är extrabonusen ingenting hon förordar.

– Vi har det ganska tufft här på sommaren eftersom Halland invaderas av sommarfolk, och de blir också sjuka. Personalen behöver sin ledighet.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2018-06-14 10:39