De är galoppens festfixare

|Andy Auld har själv varit jockey. Daniel Jansson fick jobbet för att han kunde köra maskiner. Tillsammans med sina kollegor ser de till att andra kan njuta av dramatiken på Sveriges nya galoppbana.

Förut var det bara åker här. I juni gick första tävlingen av stapeln på Bro Park nordväst om Stockholm, som har ersatt Täby Galopp. Här finns en gräs- och en sandbana på ungefär två kilometer.

De som håller banorna fina – vattnar, harvar, klipper gräs och sår nytt – är ett tiotal banarbetare, varav de flesta är medlemmar i Kommunal. De gör mycket annat också, till exempel lagar sådant som gått sönder. Och den här förmiddagen ägnar sig flertalet åt mockning. På deras område finns 80 gästboxar som hyrs ut under tävlingarna.

Arbetsledaren och kommunalaren Andy Auld ägnar ibland kvällarna åt att lägga pusslet över var hästarna ska stå. Men nu går han med spade och borste precis som sina kollegor och skyfflar bort allt spån ur boxarna. Inför nästa tävling måste boxarna vara helt rena, desinficerade och till och med plomberade för att utesluta dopning. Container efter container fylls med spån som skyddsombudet Daniel Jansson hämtar med traktor.

– Det är ganska bra arbetsmiljö förutom att man alltid är ute, men man får klä på sig. Och det är tungt och slitigt, säger han.

”Det är bra att vara lite hästkunnig och veta hur hästarna reagerar.”

Det blåser ordentligt och banarbetarna är lite oroliga för hur det ska bli i vinter, deras nya arbetsplats är mer blåsig än den förra.

Jag frågar om det krävs någon särskild utbildning för att jobba här.

– Körkort och sunt förnuft, svarar Daniel.

– Det är bra att vara lite hästkunnig och veta hur hästarna reagerar, tillägger Andy.

Nu sitter vi en bil, arbetsplatsen är fyra gånger större än deras tidigare och det blir en del åkande.

– Inga hästar? frågar Andy innan han korsar sandbanan där några ryttare är ute och tränar.

Flera av banarbetarna har intresse för hästar och äger själva galopphästar. De kompletterar varandra med olika yrkeskunskaper. Daniel fick jobb på Täby galopp eftersom han gått lantbruksgymnasium och kunde köra maskiner. Lasse Säberg är från början smed vilket han också har nytta av här. Hans dotter Ann-Marie, som jobbar extra, är grävmaskinist och amatörryttare. Ulf Pettersson är utbildad finsnickare och ska närmast bygga en arbetsbänk.

”Min häst ramlade i backen med de andra två över sig, och jag hamnade över dem.”

Andy har stor erfarenhet av hästar och galopp. Han kommer från Skottland och har tävlat som jockey framför allt i England. På 1980-talet var han med om en dramatisk olycka under tävling.

– Hästen kom i kläm mellan två andra hästar. Min häst ramlade i backen med de andra två över sig, och jag hamnade över dem. En av de andra ryttarna låg i koma i en vecka och kunde inte rida mer.

Andy skadade ryggen och medan han var borta från ridningen fick han utbildning till fastighetsskötare, men fortsatte sedan att rida ända till 2002 då han fick jobb på galoppbanan.

– Det är jättebra att få vara kvar i samma kretsar med hästar, jag känner allt folk.

– Jag klagar inte. Jag har haft ett bra liv som jockey och tävlat runtom i världen.

Inne i det tillfälliga personalrummet, allt är ännu inte klart på den nya arbetsplatsen, har banarbet­arna samlats till förmiddagsfika. Här blandas svenska och engelska men också teckenspråk i den mån som kollegorna kan. Daniel skriver på ett pappersark och ritar en karta för att visa Ulf, som är döv, var arbetsbänken han ska bygga ska stå. Jag frågar Ulf hur det funkar att jobba här.

– Det är som vanligt. Men ibland problem med ”kommunikation”, skriver han och ritar en smiley.

”Ibland kan det bli många dagars jobb, men vi är ofta lediga på helger.”

Det mesta jobbet för banarbetarna innebär att göra i ordning före och efter tävlingar, men några av dem jobbar även under tävlingsdag­arna och fungerar som vaktmästare.

– Ibland kan det bli många dagars jobb, men vi är oftast lediga på helger, säger Andy.

I dag är det måndag och nästan en vecka kvar till nästa tävling. Två traktorer kör runt, runt på sandbanan – enligt ett schema för att inte störa dem som tränar – den första vattnar och den andra harvar. 

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-12-23 10:51