Maria Persson Löfgren
Maria Persson Löfgren

De skyller på Carl Bildt

|Jag träffade Srebrenicas mödrar i Sarajevo. De anklagar Europa och den svenske utrikesministern för massakern i Srebrenica juli 1995. Ett brott som idag står högt på listan över åtalspunkterna mot den anklagade före detta ­bosnien­serbiske presidenten Radovan Karadzic.

Men deras känslomättade ord är inte ”lagom” nog för svenska öron.
Mödrarnas lokal har väggarna fulla med foton över alla som besökt och träffat deras organisation. Där finns Carla del Ponti och Richard Hoolbroke, inga direkta idoler för bosnjakerna. Där ler USA:s expresident Bill Clinton, som kvinnorna är förtjusta i.
Men inte en enda bild på den svenske utrikesministern, som en gång var EU:s sändebud på Balkan och senare den sk höge representanten i Bosnien.
Han var ny när Srebrenica inträffade, men kvinnorna lastar honom ändå. ”Han hade möten med både Slobodan Milosevic och Radovan Karadzic dag­arna före Srebrenica. Han visste vad som skulle ske, hävdar kvinnorna. Han kunde ha gjort något, tycker de eller som de uttrycker det: Han bär skulden för massakern, mina söners, min mans och mina bröders död”.

Det är mycket hårda ord. Långt från svenskt ”lagom” och det går inte: Det kan tas politiskt, som att jag är en allianshatande reporter, är ute efter utrikesministern och att svärta ned Sverige under EU-ordförandeskapet.
Hatet mot Bildt kommer inte med i svensk radio.

Jag tänker på hur många gånger jag gjorde inslag med samma hätska utfall mot en annan politisk toppman, presidenten i Ryssland Vladimir Putin.
Aldrig en invändning om huruvida argumenten eller ilskan mot Putin var saklig eller ej. Det var självklart att släppa fram kritiska röster mot den ­en­väldige presidenten i Ryssland utan att egentligen kontrollera om han ­verk­ligen hade makten att göra något åt det ena eller det andra.
I Beslan la mödrarna skulden för sina barns död på presidenten Vladimir Putin.
 Bildt var inte ytterst ansvarig för Srebrenica, det var FN. Men för Srebrenicas mödrar spelar det ingen som helst roll, FN eller Europa, ingen tog ansvar. Deras ilska späs på av att den svenska utrikesministern är i Bosnien igen för att medla. Han är part i målet, anser kvinnorna, som aldrig fått ett möte med Carl Bildt trots att de bett om det. Och en gång rasande angrep en annan man, i tron att det var Bildt.
Bildt väcker känslor, hans lite arroganta, slängiga sätt och att han med sin ansenliga längd kan se ned på oss som inte är 1,92.

JA
till mer mod i media.

NEJ
till svenskt ­lagom.

Kommentarer

Det är självklart att han bär en del av skulden för vad som hände i Srebrenica och andra delar i Bosnien. Han gjorde inte sitt jobb.

Jag tror att varje individ kunde göra något för att förändra situationen, och speciellt en individ med så mycket makt som Carl Bildt, det sorgliga är att han inte ens försökte.

Det är självklart att han är hatat av Srebrenicas kvinnor. Hans samarbete med Serbien visades inte minst efter kriget då han vittnade för krigsförbrytaren Biljana Plavsic och sade att hon var en modig kvinna som vågade erkänna sig skyldig. En kvinna som i sin retorik avhumaniserade ett helt folkslag och planerade tusentals människors död, kallade han modig och vittnade till hennes fördel. När hon till slut hamnade i fängelset i Sverige hjälpte han till med processen som ledde till hennes tidiga frisläppning.

En krigsförbrytare som är delvis ansvarig för etnisk rensning satt endast sju år i fängelset i Sverige.

Carl Bildt är Sveriges utrikesminister, han representerar Sverige. Och med sitt ställningstagande i kriget i Bosnien visade han att Sverige indirekt stödjer etnisk rensning.

Det är därför inte så konstigt att en person som Carl Bildt inte är önskvärd i Bosnien.

jag äe en av de som ar upplevt kriget och som har förlost i familijen av den jävliga kriget.Många saker är gömt man kan göma men tills slut kommer upp.Han är skylldig ,han är den som tillåt att Biljana Plavsic bli fri och hon är idag hjälte som mordade så mycket folk i mitt land.Men med hennes frihet det hjälpte Carl Bild han var detta man som önskade att hon bli fri p,g.a de är vänner han är vänner med Biljana Plavsic och andra som har smutsat ned händerna i kriget i bosnien .Man borde kanske fråga Carl Bildt hur gick på balkan under kriget och det vet han allt men aldrig berättat sanning i allmänhet.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2009-12-09 07:00