Manifestation mot delade turer i Örebro.
Manifestation mot delade turer i Örebro.

"Delade turer är droppen"

|I helgen samlades Kommunals sektion i Örebro för en manifestation mot delade turer.
-- Det handlar inte bara om våra villkor, utan även om vårdkvalitet, framhöll demonstranterna.
500 skrev på protestlistor, trots regnet.

I ihållande ösregn,  till de ilskna tonerna av den gamla kvinnokampssången ”Åhh tjejer”, och Timbuktus  ”24/7”,  samlades cirka tvåhundra personer  för att manifestera sitt motstånd mot delade turer på Våghustorget i Örebro i Lördags.

Avdelningsordföranden för Kommunal i Västra Svealand, Kerstin Johnson höll en apell:
  – Delade turer inte är värdiga arbetsvillkor. De som man hoppas ska vilja jobba inom äldrevården i framtiden är måttligt intresserade på grund av de dåliga arbetstiderna och de dåliga lönerna.  Om det inte finns några som vill jobba inom omsorgen, stannar Sverige. Personalen inom den här sektorn är värda bätte villkor. Delade turer innebär att fritiden inte blir någon fri tid.
  – Delade turer måste bort, summerade hon.

Delade turer började förekomma i Örebro-området runt 2007-2009. Från början fick personalen välja mellan att jobba varannan helg och delade turer. Nu jobbar man både varannan helg, och delad tur, och de delade turerna förekommer även på vardagar.
  Örebros ordförande i kommunstyrelsen, Lena Baastad (S),  minglade och småpratade med deltagarna om deras arbetsvardag innan hon skrev på listan och höll ett kort tal:
  – Rätten till heltid får inte ske på bekostnad av att det blir delade turer. Det finns ingen quick fix, men redan 2013 kommer vi att vara på väg vad det gäller minskningar av deltider och personalinventeringen. Vi ska vara i mål 2015, då ska de delade turerna vara borta, sade hon.

Fotnot: Se fler bilder och läs vad deltagarna i manifestationen sa i Sofie Björcks bildspel (se länk).

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Nu är det ju så att vissa i Örebro jobbar inte ens delade turer utan jobbar från 7 på morgonen till 21 på kvällen med bara sin timmes middag , och det gör man både Lördag o Söndag !!
Hur mycket hinner man då vila ??

Det känns ssom om några har fått detta om bakfoten ,man måste ena sig för att nå fram, vi kan inte bara stå och titta på när våran politik och privata arbetsgivare drar ner bemanningen, upp till kamp kamrater. Jag hör ett uppgivenhet som är farlig, men ni kanske tänker som alla andra , de där få dom gör , facket och närms sörjande,eller hur tänker ni?..Fasen vi är ju så himla många som skulle kunna göra mera för att driva denna fråga. Det behövs personal i vården och därmed så kan delade turer försvinna,och våra arbetskarater kan få högre sysselsättning om vi nu driver denna fråga med kloka ord och engagemang. Vi måste alla hjälpas åt inte bara DOM! Det är lätt att ta den enkla vägen , eller vad säger ni?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2012-10-23 09:02