Colourbox
Foto: Colourbox

Den osynliga arbetarklassen

|Var är alla undersköterskor, barnskötare och vaktmästare? Inte på tv i alla fall. Public service sviker halva Sveriges befolkning.

Svensk arbetarklass syns inte i tv i dag. Det visar en rapport från fackliga idéinstitutet Katalys. Osynliggörandet gäller både i serier, nyheter, underhållning och reportage. I två genrer syns arbetarklassen desto mer: reality-tv (som ”Ullared”) och det som forskarna kallar uppfostrings-tv (som ”Lyxfällan” och ”Biggest loser”), där arbetarklassen ofta framställs på ett nedsättande och hånfullt sätt.

Rapporten visar att 70 procent av de människor som syntes i svensk tv 2015 tillhörde medelklass. 11 procent tillhörde arbetarklass. Makteliten utgjorde hela 19 procent.

Sämst är det ställt i Svt, som ska vara ”hela Sveriges television”: arbetare fanns bara med i 5 procent av Svt:s programutbud. I verkligheten utgör arbetarklassen ungefär halva befolkningen. Vilket rabalder det skulle bli om samma grad av osynliggörande gällde kvinnor. Vi pratar om kön och etnicitet i dag, men sällan om klass. Och än mer sällan är det arbetarklassen själv som kommer till tals, oftare talas det om ”dem”.

Med dagens serieutbud kan jag inte säga att jag saknar ”Skilda världar” och ”Rederiet”, men där fanns åtminstone plats för både arbetarklass, medel- och överklass. I nutid är ”Vår tid är nu” en serie som skildrar arbetare (och överklass) från 40- till 60-tal. Enligt rapporten skildras arbetarklassen oftare just i historisk tid – som om den inte finns längre?

Men vår tid är nu och jag undrar var alla undersköterskor är. För en tv-tittare är det svårt att förstå att det är Sveriges vanligaste yrke.

Kommentarer

Jag arbetade en gång i tiden som vårdbiträde. När jag sedan utbildade mig till Undersköterska, så var det ett lyft. Jag fick lägga om sår, sätta kateter, ta blodprover mm. När sedan alla skulle vara undersköterskor, ädelreformen kom och kommunen tog över all äldrevård från sjukhusen så var man fortfarande undersköterska ett tag. Men sedan ändrades allt. Undersköterskan fick mindre sjukdomsrelaterade uppgifter. Här har socialstyrelsen ett stort finger med i spelet. Vi reducerades tillbaka till vårdbiträden, städpersonal, vaktmästare mm. Idag vill många byta namn på oss också så vi inte ska kallas undersköterskor längre. Undersköterska är ett ord som inte ska användas längre vi benämns idag som baspersonal. Jag känner mig faktiskt lite lurad över min utbildning. Jag kan mer än vad jag får utföra. När man sedan började snabbutbilda personer till undersköterska utan att ha en gemensam nationell utbildningsplan för alla utbildningar sjönk undersköterskan ytterligare. Men vem har brytt sig om oss. Vem har drivit på vår status, vårt kunnande. Ingen inte ens kommunal, mitt eget fackförbund.

Vi bussförare marscherade mot huvudkontoret och Landstingshuset för att tala om att vi inte orkar med alla försämringar som kommer som ett brev på posten varje gång vi upphandlas. Hela mediavärlden bjöds in, men få kom.
Har diskuterat med en journalist om detta. Att se arga bussförare som lämnar över en protestlista är inget kul att visa på TV. Vi måste alltså bli mer bildmässiga.
En bussförare som bryter ihop och kör in bussen i entrén till HK eller upp på trappan till Landstingshuset för att sedan bäras iväg i tvångströja vilt skrikande sin frustration, det är en bättre bild än någon såpaserie i världen kan åstadkomma?
En grå och trist verklighet har inte en chans mot en glättig och actionfylld rikemansvärld. Vill arbetarklassen synas och höras så får vi nog komma på något riktigt uppseendeväckande. Någon med en bra idé på detta?

Håller med dej Peter.
UPP TILL KAMP!
1 a maj gå ut och demonstrera.

Hur behandlas dessa yrkesgrupper på jobbet? Lägre rang, lågutbildade, lågavlönade, inskränkningar som större arbetsområden, nedlåtande som vaktisarna, här har kommunal ett hästjobb att rätta till om dom vill. Lyft dessa grupper genast.

Detta hade aldrig hänt om klubbarna funnits kvar i kommunal och då jobbat med dessa yrkesgrupper på golvet mot försämringar och osynligheten, Undersköterskor mm har fått börja städa och som lök på laxen samt försöka hinna med att vårda. Tv i all ära, inget intresse att se oss verkar det som.

Bussfolket reagerar mot försämringar, med det hjälper föga. Högutbildade ställs mot lågutbildade och det ger knappast ett trevligare samhälle, klassamhället och fördelningspolitiken skapar spänningar. Forskning om detta finns men används inte. Bra att någon reagerar, men vad hjälper det?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-03-09. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.