Colourbox
Anna Rosenkvist. Foto: Colourbox

Det är dags för barnskötarna!

|Det är dags nu. Barnskötare är mer än barnpassare, och vi förtjänar mer vad gäller yrkesstatus och lön. Vi förtjänar bättre arbetsförhållanden och villkor, skriver barnskötaren Anna Rosenkvist.

Nyligen presenterades en ny läroplan för förskolan där min yrkesgrupp barnskötare inte ens fanns nämnd. Som om vi inte fanns. Vi behövde själva påtala problematiken med detta. Ingen annan gjorde det. Varför? Syns inte arbetet vi gör varje dag? Är vi så lätta att byta ut? Jag tror inte det. Jag tror snarare att vi är nödvändiga.

För: vi torkar snor. Och vi tröstar. Vi möter föräldrar. Vi skriver också verksamhetsbrev. Vi planerar och genomför aktiviteter. Vi ska hålla oss uppdaterade med verksamhets- och läroplaner. Vi hoppar mellan barngrupper för att täcka upp där det behövs och vikarierar för lärare som är sjuka. Vi ägnar oss åt pedagogiska aktiviteter och har ett pedagogiskt förhållningssätt.

Men genom vår flexibilitet förstör vi på sätt och vis för oss själva. Vi vill bevisa hur mycket vi kan, så vi blir utbrända. Slår knut på oss själva tills vi en dag ledsnar och lämnar arbetet. Där är vi i dag. I en ohållbar situation, där barnskötare lämnar sitt arbete på grund av stress, sjukdom och en känsla av att vara osynlig.

Jag tror att förändringen kan börja i oss själva. Genom att visa stoltheten i vårt yrke. Genom att kräva bättre arbetsförhållanden.

Länge kämpade undersköterskorna för att höja statusen och lönen (och de har kommit en bit på väg, men det kan göras långt mycket mer). Länge satt barnskötare på sidan och undrade varför inte Kommunal kämpade för deras löner och arbetsförhållanden. Men vi glömmer ofta att facket inte är de som sitter i sektions- eller avdelningsstyrelsen. Inte de på förbundskontoret. Facket är jag. Och du.

Allt vi uppnår är tack vare engagerade medlemmar. Och vet ni vad? Jag tycker att det är dags nu. Att vi tillsammans höjer våra röster. Barnskötare är mer än barnpassare, och vi förtjänar mer vad gäller yrkesstatus och lön. Vi förtjänar mer vad gäller arbetsförhållanden och villkor. Men förändring sker inte över en natt.

Så var ihärdig. Prata med dina kolleger. Prata med kamrater på andra arbetsplatser. Bjud in politiker till din arbetsplats, samla namnunderskrifter. Hitta frågorna ni brinner för, de som är viktigast för er. Lämna motioner till styrelsen, skriv insändare/debattartiklar till din lokaltidning. Skriv på Facebook. Gör något! För allt är bättre än inget. Tillsammans är vi starka, och det är tillsammans vi gör skillnad. Du. Jag. Ni, vi och dom.

Anna Rosenkvist
Barnskötare

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Jag håller med det är dax att höja alla kommunals yrken där det finns höga krav på kompetens. Nu är Barnskötarna bristyrke i Borås men för ett antal år sen skulle det bara vara Fsk. Arbetsgivaren har bitit sig själva i svansen då det inte finns utbildad personal över huvud taget. Kommunal har haft så mycket fokus på vården att man glömt bort de andra bristyrkena det får vi kämpa tillsammans med. Har jobbat för detta i alla år. Vi har politiskat beslut om 70% Fsk och 30% Bsk. Just nu arbetar 28% utan relevant utbildning och värre kommer det att bli med alla pensionavgångar. Börja jobba med detta nu innan fler söker sig bort på grund av arbetsmiljön och låga löner

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-03-13. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.