Andreas Olsson
Tarja Metsävainio (t.v.) lagar mat tillsamans med Louise Orlenius med hjälp av appen Matglad. Foto: Andreas Olsson

Digital kokbok tog hem innovationspris

|Det är inte bara personal och brukare i Borås som uppskattar Matglad. I går vann kokboksappen Sveapriset. Nu får fler chans att lära sig hur den kan komma till nytta i jobbet.
– Jättekul att de vann, det kände jag på mig, säger Tarja Metsävainio som använder appen i sitt arbete som habiliteringspersonal.

Matglad är en kokboksapp som enkelt guidar genom matlagningen steg för steg. En målgrupp är funktionsnedsatta, som tack vare tekniken kan bli mer självständiga i köket.

I går stod det klart att Matglad vann Sveapriset, som belönar den bästa innovationsidén inom e-hälsa. Priset delades ut under Kvalitetsmässans invigningsgala i Göteborg.

Birgitta Toll är kostpedagog i Borås stad och den som kom på idén till Matglad. Hon och samarbetspartnern Margareta Frost från Hushållningssällskapet Väst tog emot priset.

– Det var fantastiskt, vi skrek av glädje. Jag hade inte förväntat mig att vinna, säger Birgitta Toll.

Förutom äran och en glasskulptur får vinnarna också ett utvecklingsbidrag på 500 000 kronor. Pengarna ska gå till att utveckla Matglad, genom att skapa en e-baserad utbildning och handledning.

– Det blir olika teman, som livsmedelsval och matkunskap. Kunskapen är generellt ganska låg hos personalen som ska stötta brukarna, säger Birgitta Toll.

Arbetet med e-utbildningen startar på allvar efter nyår. På Kvalitetsmässan 2017 ska resultatet presenteras. Målgruppen är inte bara personal i Borås och Alingsås, där idén först testats, utan alla landets 290 kommuner.

Projektet har redan presenterats på många håll, med stort intresse.

En av alla som gratulerat Birgitta Toll till vinsten i dag är kommunalaren Tarja Metsävainio. Hon är habiliteringspersonal i Borås och en av Matglads testpiloter.

– Jättekul att de vann, det kände jag på mig. Vi i verksamheten har varit med från början och påverkat appen, så visst känns det som att vi har en liten del i det här, säger hon.

Tarja tycker att det är bra att prispengarna gör det möjligt för fler att lära sig använda appen.

– Matglad är ett jättebra hjälpmedel, det är bra att kunskapen sprids. Användningsområdet är stort, den fungerar i äldreomsorg, skola och för funktionshindrade, säger hon.

Det är inte första gången som Matglad prisas. I maj var appen en av vinnarna i Post- och telestyrelsens innovationstävling.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2015-11-25 16:15