Ambulandsdrönare.
Ambulandsdrönare.

Drönare snabbare än ambulans

|En drönare lastad med hjärtstartare är ofta snabbare än en ambulans. Det visar ny svensk forskning, som presenteras i den medicinska tidskriften Jama.
– Drönare som flyger ut hjärtstartare har en potential att drastiskt korta tiden till defibrillering och därigenom öka överlevnaden, säger forskningsledaren Jacob Hollenberg i en kommentar.

Forskarna har skapat en särskild ambulansliknande drönare som man har lastat med en hjärtstartare, en så kallad defibrillator. Drönaren har sedan testkörts till just den exakta punkt där 18 faktiska hjärtstopp inträffade under åren 2006–2013. Forskarna har därefter jämfört tiden det tog för drönaren med vad det tog för ambulansen.

– Vår studie visar att drönare har stor potential att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, säger Jacob Hollenberg, som är forskningsledare för Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet.

Medeltiden för drönaren låg på fem minuter per utryckning, vilket var 16 minuter snabbare än det tog för ambulansen.

Redan i dag använder räddningstjänsten drönare på flera håll i landet. I exempelvis Motala använder man den till att få en överblick över brandområdet. Jacob Hollenberg tror att drönare i framtiden också kan användas vid drunkningstillbud, trafikolyckor och livshotande allergiska reaktioner i glesbygd.

Hur skulle verksamheten med drönare påverka de som jobbar i ambulanssjukvården, om de införs i full skala?

– De är i första hand tänkta för att hjälpa anhöriga och andra på plats. Ambulans- och räddningspersonal kommer in i ett senare skede och kommer att behövas på samma sätt som i dag, säger en av forskarna bakom studien, Andreas Claesson, till Kommunalarbetaren.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-07-05 11:54