Wikimedia
David Bowie 1970 och 2002. Foto: Wikimedia

En ikon som inspirerar

|På söndagarna brukade vi baka chokladmuffins, spela tv-spel och lyssna på David Bowie. Min vän hade inga syskon och erbjöd en fristad och en vinylspelare.

Hon var modig, kunde måla en röd blixt över ögat innan hon gick till skolan, fast 30 år efter David Bowie. Bowie inspirerade, genom sina många olika stilar och sin androgynitet, till att våga vara vem, eller vad, man vill. ”We can be heroes, just for one day” är en rad som ofta fått mig att sträcka på ryggen.

Jag minns att ”Changes” spelades första gången jag var på fest och jag kände förändringens vindar i ryggen: nu händer livet.

David Bowie växte upp i Londonstadsdelen Brixton och kom att bli en av vår tids största och mest inflytelserika artister.

Han visade snabbt att han behärskade många olika musikaliska genrer, och bytte ständigt stil även utseendemässigt: från glamrockiga Ziggy Stardust, souliga ”Young americans” och åren i Berlin med elektronisk pop på 70-talet, till 80-talets hits som ”Let's dance” och ytterligare stilexperiment på 90- och 2000-talen.

För två år sedan gav David Bowie ett sorgligt farväl med skivan ”Blackstar”. Två dagar senare dog han.

Under våren hyllas Bowie på flera sätt av svenska artister, bland annat i Globen den 20 februari med artister som Jenny Wilson, Magnus Carlson och Mia Skäringer.

David Bowie är en ikon som lär fortsätta att inspirera.

Fotnot: Bilderna är licenserade via Creative Commons BY-SA 2.0 via Wikimedia: Bild t.v och bild t.h

Lyssna på KA:s Spotify-lista med Bowie-låtar: 

Kommentarer

Jag saknar Sorrow och China girl, min hund gillade sorrow, så fort hon hörde den så ylade hon.
China girl är jätte bra också.
David Bowie saknar jag verkligen.Life on mars.
Men man får hoppas att David har det bra där han är.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-02-01. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.