Att antalet arbetarkvinnor som arbetar deltid är stort har varit känt länge. Däremot har man sällan tagit hänsyn till det när man gjort statistik över inkomstskillnader. När LO nu gör det visar det sig att löneskillnaderna mellan könen är mycket större än man tidigare sett.

– I vanliga fall brukar man säga att skillnaden mellan mäns och kvinnors löner är 12-14 procent. Men då är deltidsarbetarnas löner uppräknade till heltider. I jämställdhetsbarometern har vi tagit hänsyn till den verkliga skillnaden. Då tjänar kvinnor bara 75 procent av männens löner, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande som var med och presenterade rapporten under onsdagen.

En vanlig förklaring till för varför skillnaderna finns är att kvinnorna själva vill arbeta deltid av bland annat av familjeskäl. Det menar rapportförfattarna är en myt när det gäller arbetarkvinnorna. Undersökningen visar att mer än hälften av dem redan arbetar deltid innan de får barn och att de fortsätter att göra det efteråt.

– Det är fel att hävda att arbetarkvinnorna arbetar deltid för att de har omsorgsansvaret i familjen, säger Joa Bergold.

Hon och kollegan Ulrika Vedin har granskat siffror från SCB som visar att nästan 45 procent av arbetarkvinnor menar att de gör det för att det inte finns heltidtjänster.

– Vi måste se detta som ett strukturellt problem och inte som individens ansvar. Vi måste sätta press på oss själva som facklig rörelse och lyfta frågan kollektivt, säger Ulrika Vedin.

– I praktiken är det omöjligt att nå jämställdhet så länge vi har deltiderna, säger Joa Bergold, en av författarna till rapporten.

Från LO:s sida kommer man att arbeta aktivt för att få till en förändring. Bland annat genom att ställa krav på regeringen att införa barnomsorg på obekvämarbetstid och att man på regeringsnivå ska arbeta för en politik som leder till jämlika ekonomiska villkor. Men Karl-Petter Thorwaldsson menar också att LO-förbunden själva måste ta ett större ansvar för utvecklingen.

– Vi måste få våra förbund att komma överens om modeller att öka löneläget snabbare i kvinnliga sektorer, säger han.

Fakta: Jämställdhetsbarometern

En rapport om jämställdheten på arbetsmarknaden som ges ut av LO.
Förra året kom den ut första gången.
Tanken är att den ska ges ut en gång om året i tio år.

Genomsnittslöner

Den faktiska månadslönen med deltiderna inräknade är i snitt:
Arbetarkvinnor: 17 500 kronor
Arbetarmän: 23 400 kronor
Tjänstemannakvinnor: 28 600 kronor
Tjänstemän: 37 500 kronor