Privat
Landstinget Dalarnas bild. Foto: Privat

”En talande bild för hur vi förminskas”

|Undersköterskan avbildas som en anonym streckgubbe. Läkaren och sjuksköterskan får däremot vara riktiga personer med ansikten.
En bild som Landstinget Dalarna använder i sin verksamhet har väckt starka känslor bland undersköterskor.

Bilden uppmärksammades först av undersköterskan Lina Lek Hjärtedal i Borlänge, som lade ut den på Facebook i fredags. Den har sedan dess fått stor spridning och lett till många upprörda kommentarer.

– Jag såg bilden och blev förbannad. Den blev verkligen en talande bild för hur vi undersköterskor ofta glöms bort och förminskas, både inom kommun och landsting, säger Lina Lek Hjärtedal till SVT Nyheter Dalarna.

Landstinget Dalarna har svarat att bilderna inte var avsedda att förminska någon yrkesgrupp, utan att undersköterskan ska ses som ”den hjälpande handen” i sjukvården. Materialet ska nu ses över.

 

LÄS OCKSÅ: Landsting backar om streckgubbe

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

(Streckgubbe) KRÄNKANDE om det är någon som ska lyftas fram så är det UNDERSKÖTERSKAN de är de som ligger bakom allt arbete. Det är de som får ställa den första diagnosen, och larma så patienten kan få hjälp, det är de som sköter,och rehabiliterar tillbaka patienten till de liv de förmår att leva, efter sin sjukdom,
de är de som tar hand om de, fysiskt och psykisk sjuka patienterna och alla andra sjukdomar.
Så underskatta oss inte. För utan oss, kommer det inte att finnas någon vård.

Jag har arbetat nästan 18 år nu som skötare undersköterska inom psykiatrin och bilden ni hade där en hel yrkesgrupp förminskades till att vara en streckgubbe. Det var de absolut värsta som ni nånsin publicerat här sliter vi på golvet dagligen och utför det mesta i omvårdnad och tillsyn hos patienterna hur skulle värre se ut om inte vi gjorde allt? Dessutom så handlar alla debatter alltid om läkare och sjuksystrar hur det ska satsas för dessa 2 grubber verkar som det inte undersköterskorna inte behövs inom vården. Hur tänkte ni???

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-04-30. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.