Björn Svensson
Annelie Nordström. Foto: Björn Svensson

”Ett stort förlåt, en stor ursäkt”

|Annelie Nordström hoppas att medlemmarna ska återfå förtroendet för Kommunal. Hon säger också att det kommer bli betydligt mer återhållsamt med alkohol.

Räcker det att Anders Bergström avgår för att återskapa medlemmarnas förtroende?

– Inte som enskild företeelse, att Anders avgår. Nu gäller att ta tag i de felaktigheter som har varit, men också se över om vi överhuvudtaget kan fortsätta att ha den här restaurangverksamheten och i så fall under vilka former och vilka regelverk. 

Vad tycker du är värst av det som har framkommit?

– Jag tycker att det var väldigt olustigt det här att man på pirror har kört upp vin till representationsvåningen. Det är ju också ett brott mot alkohollagstiftningen.

Vad vill du säga till medlemmarna?

– Ett stort förlåt, en stor ursäkt, att vi handlat på ett sådant sätt att vi skadat deras förtroende och skapat problem för hela vår organisation Kommunal, alla medlemmar och förtroendevalda. Det känns förfärligt att vi gör deras vardag svårare.

 

LÄS OCKSÅ: Stor ilska bland medlemmarna

 

Ni hade möte i förbundsstyrelsen i dag. Restes det krav på din avgång?

– Nej.

Restes det krav på Anders Bergströms avgång?

– Inte det heller. Det var helt och hållet hans beslut. 

Nu kommer Anders Bergström få någon slags fallskärm, hur kommer den se ut?

 Jag kan inte alla detaljer. Det finns ett avtal med oss alla i förbundsledningen och det går ut på att om man till exempel inte blir omvald så har man en trygghetsersättning som det kallas, och om jag minns rätt så är den cirka 70 procent av det man tjänat. Den gäller under ett år. Men det är inte riktigt lika säkert vid ett sådant här tillfälle som om man inte blir omvald. Det här kommer att avgöras vid en förhandling. Vi återkommer med detaljerna.

Om han får en fallskärm, tror du att medlemmarna kommer att acceptera det ?

– Det är klart att det kommer sticka i ögonen.

Du pratade på presskonferensen om fester där det druckits för mycket alkohol, vilka syftar du på?

– Vi har de här julfesterna, där det ju har varit lite för mycket, som varit utanför vår egentliga policy, för där ingår ju inte att bjuda på snaps och avec. Sen har det hänt även vid andra tillällen.

Om du har känt till det, varför har du inte gjort något?

– Ja, det är ju sådant man undrar i efterhand. 

 

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal mer generöst med alkohol

 

Aftonbladet skrev att det beställts rom till förbundsledningen och styrelsen efter julbordet 2014, stämmer det?

– Ja, det har varit så vid något tillfälle att det har beställts till rom till kvällen, till exempel 2014. 

Var det mer alkohol 2014 än tidigare år?

– Jag vet inte om det var mer då, men det var då vi började prata om det här med alkoholen. Det var också så att några av de anställda åkte in till stan på kvällen och gick på Metropol Palais och fortsatte festa på kvällen och vid det tillfället var det någon som betedde sig väldigt illa mot personalen där. Det handlar ju inte den konsumtion som har skett vid julbordet men det var de händelserna som gjorde att vi började resonera om det här. 

Den representation som har varit i våningen på förbundskontoret då?

– Det händer ju att vi äter middag eller har gäster, utifrån eller internationella gäster eller andra förbund, och då är det mer i ett arbetssammanhang. Det är inga regelrätta fester men det händer att man bjuder på en avec.

Men du har inte känt till att den har kommit dit direkt från Metropol Palais utan tillstånd?

– Nej, det har jag inte känt till. Anders kände ju till att det kom den vägen men Raffaellos Di Schiena, Lyrans vd, hade uppgett till honom att de  hade cateringtillstånd och det hade de inte. Det är ju en av de saker som framkommit nu, och han är ju inte längre vd för Lyran. 

 

LÄS OCKSÅ: Anders Bergström lämnar Kommunal

 

Ni ska se över policyn, är det slut på alkoholen nu?

– Nu får vi jobba igenom det där. Det är klart att det känns angeläget att vara väsentligt restriktivare, exakt hur vill jag inte gå in på nu.

Vi har i dag gått igenom de andra LO-förbundens alkoholpolicys och även Unionens, Visions och SKL:s, och det visar sig att Kommunals alkoholpolicy tillhör de mer generösa. Varför är det så?

– Jag vet faktiskt inte. Vi har inte haft några sådana ordentliga diskussioner om det och jag har inte tidigare upplevet det som ett bekymmer. Utan vi började diskutera det efter julfesten 2014. Det ledde också till att vi hade en mindre ranson på årets julfest.

Vid det senaste julbordet åkte ni hem på kvällen i stället för att stanna kvar som ni brukar, var det för att Aftonbladet var kvar?

– Ja det är klart att det var därför vi åkte hem, det är väl ingenting att hymla med. När man kom av bussen och såg två journalister från Aftonbladet stå där kändes det inte som att man som förbundsledning ville vara kvar på kvällen.

Fotnot: Efter att intervjun publicerats gick Kommunal ut med informationen om att Bergström får en fallskärm, värd knappt två miljoner kronor. Läs mer om det här.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Det finns inte en chans att vi medlemmar kommer att vare sig glömma eller förlåta detta.
Ni får leva resten av era liv med att ha misskött era förtroendeuppdrag och förhoppningsvis kan vi gå vidare med en ny ordförande.
Egentligen skulle hela styrelsen avgå på stående fot för att vi snabbt ska kunna få en ny anda i Kommunal.
Å andra sidan är det för enkelt att bara avgå utan att få stå till svars!


Jag har under åren betalat in ca 210 000(!) kr till kommunal i dagens penningvärde. Jag har fått: Lite högre betalning när jag utbildat mig (80-talet) Försäkringar som tyvärr min sambo också hade i metall vilket gjorde oss dubbelförsäkrade. Högre löner och OB-ersättning. Bättre arbetsvillkor som raster, 6 veckors semester(metall har 5fast man fyllt 50 år) Hjälp vid anställningstvister eller andra problem. Förmåner vid hyra av stugor mm Förmånlig ränta med LO-lån. Jag har varit relativt nöjd med kommunal. Jättenöjd med alla som har kämpat för oss kommunalare. Jag har själv jobbat fackligt och försökt dra mitt strå till stacken. Men nu anser jag att jag har betalat nog. Jag gick först ur A-kassan för tror inte jag blir arb.lös någon mer gång i livet. När jag nu ser hur långt ifrån oss som betalar kalaset våra förtroendevalda står, gick jag ur kommunal igår.. Jag tycker inte ni som är yngre ska gå ur på stående fot, men kräv av era förtroendevalda med deras feta löner att allt ska redovisas. Alla betalar sin mat sin dryck sina semesterresor själva. Det ingår resa och boende vid kurser och konferanser, resten får var och en betala, hur svårt kan det vara. Kommunal kan inte leva på gamla meriter!! Det finns bara ett sätt, Kräv att dom gör rätt!!

Annelie!
Du har ju själv bott gratis på marholmen ,försök inte att slingra dej.
Du måste avgå det finns inget annat att göra du har svikit medllemmarnas förtroende.
Du har själv myglat.

Annelie Nordström är den ytterst ansvariga för Kommunals styrelse och dess handlande i dess helhet oavsett VEM och VILKA som har företagit olika handlingar. Nu agerar Annelie och Kommunal som om Kommunal är ett Kommanditbolag där Anders Bergström är ensam komplementär (den som är utsedd att ta hela "smällen" och sedan i "tysthet" avkräva de övrigas/supplementärernas ansvar). Vilken annan styrelse som helst skulle följa gängse FöreningsLag och avgå i dess helhet oavsett om det handlade om en liten lokal idrottsförening eller någon av de stora föreningarna i landet. Fackets KÄRNverksamhet är att verka som en intresseförening/organisation för sina medlemmar ifråga om att bevaka samt befrämja/säkerställa LÖNenivåer som korresponderar med arbetstagarnas prestation och kvalifikationer (både formella och informella) samt arbetsvillkor i övrigt som motsvarar en gängse rådande standard på svensk arbetsmarknad. INGET MER! AVGÅ NU, att vara förtroendevald är ingen rättighet, det är ett uppdrag som varar och utgår från medlemmarnas vilja. Vill inte medlemmarna att ni skall fortsätta era uppdrag skall ni avgå UTAN avgångsvederlag, Ni borde ha anställningar på andra arbetsplatser än fackexpeditioner som väntar på er.....................................

Det fattas något, tankar om etik och moral. Att göra rätt för sig. Rena svinerier har ni ägnat er åt med medlemmarnas pengar.Jag har också varit på Marholmen för många år sedan med min familj. Men vi betalade för oss. Alla dessa "lägenhetsaffärer". Hur har ni mage att agera på det här viset!? Kasta in handduken nu hela styrelsen och AVGÅ. Utan fallskärmar. Visa att ni besitter någon form av Etik och Moral.

Att detta uppdagas just nu kan man ju fundera på orsaken till. Det här har pågått i många år och tänk så många konsulter som har tagit kostnader för resor, alkohol etc och som därefter har fakturerat Kommunal tillbaka med saftiga belopp..... Så har mycket dolt undan sen åtminstone -80talet. Nej, nu sitter man som medlem i en rävsax med Folksams barnförsäkringar som inte går att lyfta över eftersom ingen vill fortsätta försäkra barn som genom åren har utvecklat kroniska sjukdomar. Allt som jar framkommit nu och som man lite har känt till sedan innan gör att Kommunal har samlat ihop till en spark i baken. Plus höstens sektkampanj om "höööögerspöken" som Kommunal varit fixerade vid istället för att jobba på och sköta sina kort. Jag lider med alla duktiga lokala företrädare och med fackföreningarnas arbete i Sverige och känner stark solidaritet med alla som i svåra förhållanden globalt arbetat för den lille arbetaren, så sköts svenska Kommunal så illa. Jag lider med alla medlemmar, vi gör en viktig samhällsinsats i det tysta. Stolt medlem sedan 1991, nu känns det bara unket och tråkigt.

Hur kan man som förtroendevald komma med en så usel kommentar som att man glömt att betala! Att åka på resor o leva lyxliv är totalt omdömeslöst av er alla. Så rensa upp o avgå är det enda rätta!!

Ni borde avgå hela bunten snarast, både du Anneli men även hela förbundsstyrelsen. Att ni sen delat ut fallskärmar är för mig sinnessvagt. Det är mina och andras surt förvärvade pengar som ni använder. Min fru har under 30 år kämpat för Kommunals medlemmar, hon förlorar i lön på att göra detta men vill ju att alla ska ha det så bra som möjligt. Fattar du och Förbundsstyrelsen hur ni trampar på henne och det jobb hon utför. Att sen sitta och dricka sprit till lunch är skäl för uppsägning så packa ihop er saker och ta vanliga jobb och visa er aldrig mera.

Att ge dig Anneli och förbundsstyrelsen ett förlåt kommer jag aldrig att göra. Ni ska ALLA avgå! Fy skäms på er alla! Som jag slitit för Kommunal under många år men nu är det färdigt! Återgå till era ordinarie arbeten och ställ er i bostadskö, sen bör ni ta på dumstruten allesammans och ställa er i skamvrån för att sedan aldrig mer få använda medlemmars pengar.

Vi är många som fullständigt håller med dig Lasse Pettersson! Ledningen bör avgå omedelbart UTAN avgångsvederlag/fallskärmar!!
DE SKA SKÄMMAS!

Och bostäderna då i Stockholm som ni (eller snarare vi) äger? När någon säger upp sig från dessa sällsynta hyresrätter finns det en överenskommelse att hälften av bostäderna ska lämnas till Bostadsförmedlingen. Enligt Aftonbladet har det under sexton år lämnats noll lägenheter. 0. Var är solidariteten?

Usch och fy att skylla på kompisen du är lika delaktig och ansvarig Nordström. Ta ditt ansvar och avgå

Hej Annelie, hoppas att du läser det här! Ärligt talat upplever man det som fånigt att du ber om ursäkt.
Nej- jag godtar INTE din ursäkt! Det är ju uppenbart att du vetat om vad som pågått bland pamparna , men du har inte gjort nånting åt det förrän AB drog fram det i ljuset. Fattar du vilken ilska o avsky det väcker bland medlemmarna? Fattar du hur mycket förtroendet för facket skadas? Om du verkligen bryr dig om medlemmarna ,
som du säger, finns bara en sak att göra: Avgå genast och skänk avgångsvederlaget till behövande!

Avgå ,fy fan vad arg man är . Du Annelie, AVGÅ!
Ingen litar på er längre.
Ge oss tillbaka våra meldemspengar under alla år vi varit med i kommunal.

Vi sliter och kämpar år efter år på våra arbeten mer och mer arbetsuppgifter till kommer. Vi har låga löner och betalar avgifter till kommunal för att de ska kunna hjälpa oss med våra rättigheter. Men fack avgiften var visst en löneförmån för dem. Själva får vi bannor om vi så skulle ta en kaka, inga julklappar som tack för ett bra arbete. Vi får inte ta emot gåvor från anhöriga som vill uppskatt ett bra arbete. Hör nu på radion att även Margot Wallström ska ha blivit lurad av kommunal då hon har hyrt en lägenhet.
Avgå, var så rakryggade och avstå era fallskärmar. Man kan alltså bete sig hur som helst och ändå få pengar. Då behöver man ju aldrig vara rädd att förlora sitt arbete.

Betala tillbaka hela den summa ni använt på fel sätt !! Eftersom ni har missbrukat vårt förtroende på detta sätt, bör ni avgå, ni som var med; kanske också de som godkände ert beteende . Vi behöver människor både vi och allmänheten helt kan lita på. Har ni missbruksproblem kan ni ju vända er till er egen utbildade personal, vars pengar ni slösat bort !

ett förlåt så är allt glömt?!? Nej... Det är INTE så enkelt! Jag jobbar som stödpedagog och har mellan varven en förbaskat tråkig arbetsmiljö där jag får utstå verbala hot, slag, sparkar och vid något tillfälle även knivhot.

Jag betalar 500 spänn i månaden för att ni ska föra min talan, för att vår arbetsmiljö ska bli dräglig och för att se till att våra usla löner höjs och så beter ni er så här... Skäms på er!

Jag tycker att alla som varit med på resor och dylikt för våra (medlemmarnas)pengar bör avgå .
De har alla varit medvetna om att det varit fel,men ändå inte agerat och satt stopp . Detta tyder på att alla har tyckt att det är ok att festa upp våra pengar.Inte bara Anders och Anneli. Sen blir de ju dyrt med alla fallskärmar de troligtvis har lyckats roffa åt sig ,men de kan de vara värt för att få in hederligt folk igen som inte glömt sin arbetarbakgrund.

Nordström har också varit delaktig i detta så avgå med omedelbar verkan. Det finns många andra duktiga och betrodda folk som kan ta över

Nordström har också varit delaktig i detta så avgå med omedelbar verkan. Det finns många andra duktiga och betrodda folk som kan ta över

Hej! Annelie

Jag och min familj fick leva 4 månader utan a-kassa den enda som hjälpte oss var Frälsningsarmén med en matkasse!

Ulrik Petersson
Undersköterska
Skillingaryd

"Det är inte så enkelt" skriver du i din första offentliga ursäkt, jo Annelie! Det är mycket enkelt, ni har beslutat om att driva ett handelsbolag med resturang och hotellverksamhet för en långsiktig investering för medlemmarnas pengar och redan 2002 så gick handelsbolaget med förlust och nu 2016 är förlusterna 380 miljoner, du måste väl under denna tiden begripit att något är galet? när Bergström och delar av ledningen åker till London så tar taxichaufförer emot dom med skyltar med Lyran, det är väl för att det är skämmigt om det skulle stått kommunal. Handelsbolaget har varit ett säkert slaskkonto där man kan äta och bo gratis för. Du säger på presskonferensen att "vi låginkomstagare" tycker du att du tillhör låginkomstagare? Din efterträdare vilket vi hoppas blir under morgondagen skall inte ha en krona mer i lön än oss medlemmar. Vem skall betala tillbaka dom 380 miljonerna ni har slarvat bort?Det är mycket enkelt att man måste fakturera och betala för sig annars så går verksamheter med förlust.

Det finns bara ett att göra, avgå hela styrelsen, Ni har misskött förtroendet.
Därefter städa upp.

Det är mycket tråkigt att ledning missköt sitt förtroende på detta sätt. Men att säga att du hoppas på att medlemmarna skall återfå förtroendet tycker jag är lite av en förolämpning. Kommunal har ca 500 000 medlemmar. Det är VI som är kommunal ! jag har förtroende för OSS som kämpar på arbetsplatserna för oss som trots ofta tuffa krävande arbeten även åtar oss att företräda våra arbetskamrater och jobba för att avtal skall hållas och att vi skall få det bättre. Man kan granska alla organisationer och man kommer att hitta mänskliga svagheter och lite skit i dem alla. Jag tycker det är anmärkningsvärt att Kommunal granskas just nu, när vi står inför en avtalsrörelse. Nu om någonsin måste vi hålla samman.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.