Håkan Lindgren
Ewa tvingades jobba gratis. Foto: Håkan Lindgren

Ewa tvingades jobba gratis

KA avslöjar

|Ewa kunde jobba 12 timmar på en dag men bara få betalt för 7. Det privata hemtjänstföretaget betalade ingen lön för tiden som det tog att flytta sig mellan kunderna.

– Ägaren sa att Järfälla kommun är dålig och inte kan betala för det, så därför kan hon heller inte göra det, berättar Ewa.
33-åriga Ewa började som timvikarie på ett mindre hemtjänstföretag i   Järfälla kommun utanför Stockholm 2010. Hon trivdes med de äldre och tycker att det är ett bra jobb. Men i slutet av förra året sade hon upp sig. Då hade hon i över två år skänkt bort en massa timmar till sin arbetsgivare.
  – Titta, här står det att jag har haft 120 minuters lunch, här 180... Men jag har inte tagit någon rast, säger Ewa och pekar på tidrapporterna.

Vi träffas hemma hos Ewa i en förort utanför Stockholm. Hon har plockat fram två tjocka mappar med tidrapporteringar, lönespecifikationer och röriga scheman. Kommunal har bett henne att försöka räkna ut hur mycket hon har jobbat gratis innan de eventuellt kan driva hennes fall.
  Den obetalda restiden var inte schemalagd, utan i de flesta fall har ingen restid alls satts ut. Exempel: Ett kundbesök ska vara avslutat 07.30 och nästa börjar 07.30.
  Så fortsätter det hela dagar – ibland kan fem minuter eller till och med 30 vara utsatt, men det är undantag. I ett fall ska till och med en insats påbörjas en halvtimme innan den förra har avslutats.

Trots att det har gått åt tid för att ta sig mellan kunderna så har Ewa inte fått betalt för all restid. På tidrapporteringarna ser det ut som att hon har haft väldigt långa lunchpauser. Lunch i 180, 270 eller till och med 330 minuter. Men det som har skrivits upp som obetald lunch är i själva verket restid mellan kunderna. Ofta har Ewa inte kunnat ta någon lunch alls.
  Hon har fått jobba över gratis eftersom hon har halkat efter i schemat. För att minimera gratisjobbandet har hon tvingats korta ner tiden hos de gamla.
  – När elektronisk tidsmätning infördes i oktober blev vi tvungna att stanna hos kunden hela tiden och då blev det ännu mer tid som jag inte fick betalt för. Det blev katastrof, säger Ewa.

Enligt henne är det likadant för alla timanställda som jobbar i företaget i Järfälla. Och Hugo Klappenbach, förhandlare på Kommunal i Järfälla, berättar att han har drivit ett likadant ärende i Järfälla. Han lyckades få företaget att betala ut i alla fall en del av den förlorade lönen.
  – Men det är ett ständigt problem och våra medlemmar hamnar i kläm mellan arbetsgivaren som hävdar att de inte får nog med ersättning som täcker både arbetsinsatsen och tiden mellan kunderna, och kommunen som hävdar att ersättningen täcker även gångtiden, säger Hugo Klappenbach.

Ibland fick Ewa hoppa in och jobba i grannkommunen. Där fick hon betalt hela tiden från det att hon kom till jobbet.
  Hon förstår inte hur det kan vara olika villkor i olika kommuner och tycker att de borde vara bättre på att kontrollera de privata företagen. 
  När hon skulle sluta på hemtjänstföretaget försökte hon övertala flera av kollegerna att de skulle gå till facket och tillsammans driva frågan om gratisjobbandet. Men de vågade inte.

Fotnot: Ewa heter egentligen något annat.

Ewas schema i hemtjänsten.
Grafik: Elin Steen

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Vägra jobba med så dåliga villkor är kanske lätt och säga när man riskerar bli utan jobb. Det borde dock finnas nåt ställe där man kan klaga och som sätter stop för sådana villkor.

Det vanliga är att dessa företag saknar kollektivavtal och fackliga medlemmar. Det är lite så det sett ut den senaste tiden. Seriösa företag som satsar på sina anställda och vill hålla en hög kvalitet, drar sig ur dessa kommuner medans dom oseriösa blir kvar... Micke

Vars var facket innan det här uppdagades?

Sverige har tydligen blivit landet som behandlar de anställda hur som helst. Fy f-n !!
VAR finns facket i denna fråga?
VAD står det i Arbetsmiljölagen som skall följas av Arbetsgivaren.
Tiden som beskrivs mellan vårdtagarna är "STÄLLTID" och skall betalas.
Dra detta in för Svensk Arbetsdomstol och sätt dit dessa oseriösa arbetstagare.
"Mår personalen bra - Går företaget bra"

Att utnyttja människor i hemtjänsten idag är visst mycket populärt.
Varför låta timmisar mm jobba så många timmar och samtidigt inte få sina matraster.
Jag undrar om inte cheferna själva tar rast.
Hur långt får det gå?
Sluta att dumpa LOV villkoren.
Och ge sjutton i att låta människor jobba 13 timmar utan raster,och sedan börja jobba igen 07,30 dagen där på har man inte rätt till 11 timmars dygnsvila?
Eller är det bara något som hittats på?
Om dettta förtsätter så kommer ingen vilja jobba i hemtjänsten eller annat vårdjobb.
Nu får regeringen göra något ,och inte bara sitta och dricka kaffe och prata smörja.
Skulle ni själva i regeringen vilja jobba 13 timmar utan att gå på toaletten ,och ingen mat?
Det skulle jag vilja se.
Ewa ,det är bra att du berättade det här.
Jag vet att det finns jätte konstiga saker när man jobbar i vården.
Och jag tycker att allt ska fram på bordet.
Låt äldre männsikor få den tid som är i verkligheten och låt timmisar få fasta jobb ,normal arbetstid.
Många har med sej sina spädbarn för att dom ínte har barnvakt även djur, och dessa tar dom med sej till kunder/vårdtagare, hur ska det sluta?
Ska jag ta med mej hela min familj till jobbet så kan dom hjälpa till att byta blöjor ,ge medicin mm.
Och varför går chefen med på det här?
Det finns folk som är allergiska,och inte tål djur.
Ska dom finna sej i detta då?
Och ska man finna sej i rök,kattpiss som stinker i en hel lägenhet som personal måste gå till,där det ligger avföring ifrån katterna överallt,ibland spyor efter kund/ vårdtagare som har alkohol besvär mm mm.
Och det ska vi ta hand om ,och dessutom bli utnyttjade.
Fy!
Vad vi är dumma som ställer opp på detta,men vi är tvungna att få leverbröd vi också.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2013-06-26 10:02