Anita Hagström
Anita Hagström

F-kassan fuskade för att vinna över städerskan Anita

|En av försäkringskassans jurister förfalskade ett expertutlåtande för att förhindra att städerskan Anita Hagström fick sjukpenning.
-- Det är för djävligt! Försäkringskassan jagar fuskare men drar sig inte för kriminella handlingar mot små människor som mig, säger Anita Hagström upprört.

Kommunalaren Anita Hagström fick besvär med värk i nacken. Hon fick det klassat som arbetsskada i länsrätten. Detta beslut överklagades av Försäkringskassan till Kammarrätten.

Anitas juridiska ombud vid LO–TCO Rättsskydd upptäckte av en slump att processföraren, som den jurist vid Försäkringskassan kallas som driver överklaganden, försökte föra Kammarrätten bakom ljuset. Processföraren hade till domstolen sänt ett expertutlåtande från några av Sveriges främsta experter när det gäller besvär i rygg, axlar och nacke.

Detta utlåtande hade processföraren kompletterat med egna kommentarer inne i texten för att bevisa att Anita Hagström inte hade en arbetsskada och därför inte var berättigad till sjukpenning.
Anitas juridiska ombud, som inte vill träda fram med namn av hänsyn till kommande tvister med Försäkringskassan, kände igen expertutlåtandet från ett annat ärende, men inte de kommentarer som processföraren hittat på.

När detta blev känt hos processförarens chef, Gunnar Mobacke, så drogs Försäkringskassans överklagande tillbaka. Samtidigt inleddes en intern utredning om processförarens agerande. Vad som har hänt med denna känsliga utredning vill inte de ansvariga avslöja i nuläget.
– Jag vet inte hur mycket sekretess det finns i detta ärende. Du får tala med försäkringsdirektör Birgitta Målsäter, hänvisar enhetschef Gunnar Mobacke.
Birgitta Målsäter vägrar att uttala sig i ärendet.
– Nu har jag inget att säga. Vi får höras på måndag, förklarar hon.

Gunnar Mobacke vill ändå bestämt ta avstånd från alla misstankar om att det som hänt beror på krav från Försäkringskassan att processförare till varje pris måste förhindra att medborgarna får rätt till ersättning för sina arbetsskador.
– Tvärtom inskärper jag varje vecka på enheten att vi inte befinner oss i en kamp mot det svenska folket, säger han.
Han ser ingen anledning till att förändra rutinerna för enhetens arbete för att i framtiden förhindra liknande fusk.
– Detta kan bara förhindras med att allt som passerar in och ut från enheten måste gå via mig. Så kan vi inte ha det, slår han fast.

Den fuskande processföraren har arbetat vid enheten i två år. Gunnar Mobacke vill inte svara på om Försäkringskassan nu ska utreda alla ärenden som processföraren har varit inblandad i.
– Det får du fråga Birgitta Målsäter om, hänvisar han på nytt.

Claes Jansson, chef för LO–TCO:s enhet för försäkringsfrågor, tycker att det är mycket allvarligt att en jurist vid Försäkringskassan medvetet försöker föra Kammarrätten bakom ljuset. Och det är enligt honom inte första gången.
– I ett annat fall upptäckte vi att Försäkringskassan hade plockat bort några expertutlåtanden från den akt som skickades in till Kammarätten. Frågan är hur vanligt detta är. Kan vi lita på Försäkringskassan eller måste vi nu kontrollera dem så att de inte systematiskt går över gränsen för att få rätt, undrar han.

Claes Jansson berättar att Rättskyddet nyligen JO–anmälde Försäkringskassan för att den kontrollerat en nära anhörig i syfte att misstänkliggöra en person som försökte få ersättning för sina besvär.
– Tyvärr kritiserade inte JO Försäkringskassans agerande, bara att den vid sittande bord i domstolen presenterade resultatet av sin kontroll av den anhörige. JO menade att Försäkringskassan bord ha berättat om kontrollen innan förhandlingen i domstolen.

Enligt Claes Jansson måste juristerna vid Rättskyddet följa Advokatsamfundets etiska regler.
– Men vilka regler ska juristerna vid Försäkringskassan följa? Det har vi aldrig fått svar på.
Gunnar Mobacke vill inte heller till Kommunalarbetaren svara på denna fråga.
– Det skulle kräva en hel uppsats för att svara på den frågan. Men vi måste följa de riktlinjer som gäller för alla statstjänstemän.

Anita Hagström fick, tack vare sitt ombud vid Rättskyddet, sin arbetsskada godkänd och rätt till omställningssjukpenning eftersom hon har ett annat arbete när hon inte klarar av städarbetet. Nu scannar hon in journaler åt landstinget.
– Jag behöver verkligen min sjukpenning. Lönen jag får är inte så fet. Skriv att jag är så tacksam hjälpen från Rättsskyddet. Och att jag kräver en ursäkt från Försäkringskassan. Man ska ju kunna lita på dem men det gör jag inte längre. Hos mig har de ingen trovärdighet kvar, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Bedrövligt, bedrövligt, säger jag bara.

Jag är själv städerska och akademiker och det här säger mycket om hur människosynen i samhället förvanskats.

Vi är ett nätverk med sjukvårdspersonal som smittats på våra jobb, inte nog med att det kan ta upp till ett decennium innan man lyckats hävdat sin rätt till 100% livränta för en arbetsskada efter man smittats på jobbet , det krävs nästan alltid ett juridiskt ombud för att hävda den RÄTTEN till ersättning, trots redan godkända arbetsskador som omfattar bl.a. potentiellt dödliga sjukdomar som hepatit C som man fått som "bonus" på jobbet! Sannolikt är situationen densamma för andra yrkesgrupper och sjukd. Men det finns nästan INGEN som orkar gå igenom allt detta, men det är väl syftet?Att FK nu manipulerar medinska underlag är riktigt skrämmande!Att dom manipulerar eller saknar KUNSKAPSUNDERLAG att utreda vissa atrbetsskador kände vi redan till, eller att tiden för utredningar av arbetsskador "klockas" och måste ske inom utsatt tid hört talas om att det utsatt tid och vidare har det ju tidigare framkommit att FK handläggare fått bonus när man snabbar på handläggningen, dvs avslag.Så att det står riktigt ILLA TILL med rättssäkerheten vid FK arbetsskador är redan känt, men det här är ju inget handläggarna styr över, dom yttersta besluten och tolkingar av våra trygghetsförsäkringarna kommer ju uppifrån, jag ser det som rena besparingsåtgärder, inget annat!Riksrevisionen(min käpphäst) publicerade 2007 rapporten "Fk hantering av arbetsskadeförsäkringen" det är en svidande kritik på flera punkter!En uppföljning kommer från Riksrevisionen på den tidigare rapporten under april 2010 vad jag förstått! Inför valet, utan att ta poltiskt ställning, besöker jag samtliga politiska partier i riksdagen med mina frågor kring, tryggad arbetsmiljö/smitta och tryggade ersättningar om man smittas på jobbet.Besök gärna min blogg på www.valbloggen.nu Ps:Jobbade själv under många år som usk, från -90 ssk.Men kommer efter smittan aldrig mer kunna jobba inom sjukvården!

Det är bra att det kommenteras och protesteras mot den medvetna underminering av Försäkringskassan och andra centrala myndigheter som de styrande har gett grönt (blått) ljus till. De som röstade på nyliberalerna och deras EU-vänner kan väl skriva ett par rader.
Detsamma händer samtidigt och samordnat i de flesta andra EU-länderna. (Finland ex.vis tar emot mathjälp, utifrån, för matköerna och soppköken. Fråga finländarna hur det kunde bli så. Svaret är att politikerna ändrade socialförsäkringslagarna så att man inte skulle kunna klara sig med den berättigade hjälpen).
Det ingår i en EU-taktik att undergräva förtroendet för det samhälleliga uppdraget och institutionerna för att kunna ta kontrollen och makten över socialförsäkringarna m.m., på det sätt som också sker. För att slakta de dem så sakteliga.
De fria tyglar som givits resulterar i bl.a. sådant här plågeri av de medmänniskor som behöver hjälpen allra mest.
Är det någon som tror att en utbildad jurist riskerar fängelse för grovt tjänstefel i upp till 6 år genom förfalskning av dokument, urkund o.s.v. i tjänsten, vid myndighetsutövning, vid domstolar, rättegångar, utan att känna ett informellt stöd av chefer, politiker och makthavare?
Se på de ansvarigas reaktion.
Chefen tar det till personalansvarsnämnden som i värsta fall avskedar tjänstemannen. Medborgaren däremot, polisanmäls av FK allt oftare för allt mindre misstankar. Här har vi om fullbordade brott.

Det enda som kommer att få effekt på detta fall är att just polisanmäla tjänstemannen, åtala denne, allmänt eller enskilt och yrka fängelse som straff för tjänstefelet, processbedrägeriet m.m. och inte låta detta försvinna ut i utomrättslig sanktionering.
Var är ni alla åklagare och politiker? Gör något nu när det verkligen behövs. Facket har en plikt att se till att personen döms. Rättsväsendet måste visa att detta är oacceptabelt och får följder även för tjänstemän, när man kräver att lagar skall följas.
Den som känner lagen och har utbildning straffas hårdare för ett brott har vi fått lära oss.
Upp till bevis.
Lev som ni har lärt andra.

att många sjukdom drabbade förts bakom ljuset av fabulerqande kassan, det inget tvivel om vid detta laget.. oavsett vem på kassan utförd menlighet för en sjukdom drabbad ocxh dess rättigheter så skandal.. så nog dags för se upp med myndigheten kassan, deras tjänsteutövning.. hur många fuskare hittade de under sin stora fuskjakt.. ???? få men många blev felaktigt avslutade... men då är inte så bråttom med återställa felen inte.. tyder på att etik, rättsäkerhet , medc säkerhet inte alltid är kassans starka sida, där många av kommunals / lågavlönade sparkats rätt ut i krondiket.. vår tids nya ätterstupa.... bedrägeri mot försäkringstagarna med andra ord...

i Sverige fallerar gång på gång. Jag tror att det är på tiden att ändra grundlagen som garanterar medborgana rättssäkerhet så som man har gjort i Finland; 11.6 1999/731 där Konstitutionen skall trygga människovärdets okrenkbarhet och den enskilda människas frihet och rättigheter samt främja rättvisa i samhället.

Det går som en röd tråd genom myndighets väsendet att behandla sämre människor med lågstatus yrke. Tyvärr så har våra politiker en stor skuld i det. I olika debatter uttalar de en så ringa betydelse till
vårt bidrag i samhälle.

Hur lyckas man "mangla" personalen, så vissa beter sig så illa, mot sina närmaste? Ja, vi vet inte hur man tänker, eller är det så illa, att f-kassan ska straffa den "lilla" sjuka människan! Alla har vi rätt till vänligt bemötande och trygghet i vårt avlånga land. Har många fler blivit felbedömda?????

Blir så heligt förbannada när jag läser detta, hur många fler av Kommunals medlemmar har råkat ut för dett. Inte nog med att reglerna är tuffare ska hon/han dessutom bråttas mot handläggare som fejkar intyg då är medlemmen helt chanslös mot försäkringskassan.Hur många fler har råkat ut för samma sak? Tillsätt en sanningskommision för att utreda alla ärenden som överklagats.

ÄR inte förvånad har ärendet och bifogat intyg bevis som styrker min sak och får inget rättelse från rättväsendet är också enkelt beräkningsfell berår att årtalet är fel få inte den heller rättat Svenska rättväsendet .Detta metoder är riktig hot mot rättsäkerheten och stider mot mänsliga rättigheter.Svenska motivering avslag är standart finner inte skäl till ändring kan man kalla rätt sätt att motivera avslag ingen skäl?

Det finns fler exempel på hur Försäkringskassan agerar oetiskt och rent brottsligt.
Min handläggare förfalskade en rehabplan och ett brev till mej som aldrig skickades. Hon skrev att jag och min läkare ansåg att jag skulle kunna återgå i arbete! Brevet och handlingsplanen låg sedan till grund för utredningen som hon själv höll i och beslutet blev då avslag med hänvisning till bl.a. denna förfalskade handlingsplan...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2010-04-02 18:50