Pernilla Josefsson
Johan Lindblom. Foto: Pernilla Josefsson

”Facken borde vara mer närvarande”

|Det är Johan Lindbloms sista dag i Almedalen. Bussföraren och skyddsombudet som fick sin biljett av ett landstingsråd är omtumlad av sin första politikervecka, men saknar en sak: större facklig närvaro.

När Johan Lindblom summerar sina erfarenheter från tre dagars intensivt deltagande i möten och seminarier förklarar han att han är överväldigad.

– Det har varit väldigt intensivt. Jag har gått på många seminarier.

Det han tyckt varit mest intressant var ett seminarium som Sveriges bussföretag på onsdagen.

– Det handlade om elbussar och automatiserade bussar bland annat. Jag tyckte det var intressant att höra om ny teknik som kan driva bussar med batteri. Och lite orolig blev jag av att höra om autmatiserade bussar som ska sättas i trafik i Barkaby redan i höst. Visserligen som komplement till linjetrafiken men ändå.

Hur tror du att det påverkar framtiden i bussföraryrket?

 – Om tio, tjugo år så tror jag att vi kanske blivit mer serviceperonal på bussarna än förare.

 

LÄS MER: Bussförare fick biljett till Almedalen

 

Ett annat intressant seminarium han nämner handlade om korruption i upphandlingar.

– Jag ställde frågan om hur man undviker korruption i tjänstemannaledet till civilminister Ardalan Shekarabi, S, och fick ett bra svar. Han menade att fler måste utbildas i antikorruption.

Han har märkt att många seminarier anordnas av företag och arbetsgivarorganisationer.

– Jag saknar en större närvaro av facken. Jag tycker att LO skulle ge utrymme åt fler av sina medlemsförbund. Lite som TCO har TCO Land där deras förbund är representerade.

När du åkte hit var målet att träffa trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson, M, som du menar att ni från facket haft svårt att träffa på hemmaplan. Hur har det gått?

– Jag har inte lyckats. Vi har fått svaret att han inte har tid utan ska återkomma. Jag var på ett seminarium med honom och lyckades få ställa en fråga om hur tjänstemannastyrda upphandlingar gör att vi på depån i Gubbängen snabbt fick ställa om från biogasbussar till att använda biodiesel och metanol också. Han menade att tjänstemän måste kunna byta bränsle. Men mer än så har jag inte träffat honom.

Så du vill fortfarande göra det?

– Ja det vill jag. Jag vill verkligen diskutera upphandling med honom. Det är viktigt för oss i personalen.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Glad sommar sjäv!
Det är kul att skriva kommentarer.
S`det vore bra också om andra skrev. Viktigt nu i dessa valtider.

I Almedalen träffas väl mest de som bestämmer, inte så många av de som sedan ska utföra jobbet finns väl med där? En klubb för inbördes beundran, ja då blir det som det blir...

Korruption i Sverige? Jodå, fast det är ju inte som i resten av världen, typ Malaysia där premiärministern roffat åt sig miljarder i kontanter, samt 12.000 smycken och 567 handväskor?
Här är det mer subtilt, ja mer som så att man får en fin reträttpost efter fullgjort uppdrag? Eller man betalar en mäklare för att hitta en annan mäklare för att ta hand om en upphandling, dvs betalar dubbelt så mycket som man borde...

Högteknologiska självkörande dyra bussar måste ju kunna ta hänsyn till "analoga" människor som rör sig ute på gatan, och det även i farter på minst 50 km/h. Så dit är det nog lång väg..

I vårt garage hade vi i veckan en politiker som besökte oss istället för Almedalen. Och visst är det väl bra att politiker gör arbetsplatsbesök och träffar arbetarna? Och inte bara direktörer?
Politiker på besök skapar en dubbelsidig kommunikation, till skillnad från den vanliga ordningen uppifrån och ner, så kan det också bli lite input som kommer nerifrån och uppåt.
Hoppas bara detta händer även efter valet i höst... ;-)

Glad sommar alla ni som så friskt kommenterar på KA.se :-)

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2018-07-27.
Din kommentar kan komma att publiceras som en insändare i KA:s papperstidning.