Varför har vi fackförbund, kanske någon undrar när tidningarnas texter om facket mest handlar om skandaler och problem. Fackförbund har vi för att tillsammans på ett organisatoriskt sätt tillsammans driva krav gentemot arbetsgivare. Vi kan tillsammans försvara våra rättigheter och som enskild person få hjälp och stöd i arbetsmiljö och arbetsrättsfrågor.

Valda förtroendemän eller anställd personal kan skriva avtal med arbetsgivare angående lagtext som vi vill förbättra eller förtydliga. Som exempel säger lagen att vi har rätt till 25 dagars semester varje år. Detta har facket i vissa avtal förhandlat upp till som mest 32 dagar.

OB samt övertidsersättning finns inte ens med i lagen. Detta och mycket annat har facket själv förhandlat med arbetsgivaren.

Hela avtalsboken är avtal som facket genom förhandlingar med arbetsgivaren har kommit överens om. Dessa avtal försvinner då avtalstiden går ut och måste därför förhandlas om igen.

Vissa avtal står fast, vissa försvinner och andra förändras eller läggs till.

Tar vi bort facken så har vi inte längre några avtal om lägstalön, löneökningar, extra ersättningar, ledighetsförmåner och mycket annat.

Ett fackförbund blir starkare för varje person som går med. Tyvärr är det så att även de som åker snålskjuts och inte är med och betalar till facket omfattas av avtalen. De är då parasiter enligt min åsikt, som livnär sig på dem som betalar sin medlemsavgift.

Precis som i arbetslivet finns det ibland personer som missbrukar sin ställning eller kanske inte passar för sitt arbete. Detta händer överallt men har nu hänt i Kommunal. I Kommunal bör man då inte välja dessa personer igen, i arbetslivet är det svårare då de redan blivit anställda.

De fackliga organisationerna har också rätten att utse skyddsombud. Dessa vakar över vår arbetsmiljö och ser till att arbetsgivaren ordnar en säker arbetsmiljö för oss att arbeta i. Vi har alla ett långt arbetsliv framför oss och lagen säger att arbetsförhållanden skall anpassas till människors olika förutsättningar.

Lagar och avtal låter kanske jobbigt och tråkigt men det är en absolut förutsättning för att vi ska orka med arbetslivet. Därför har vi fackliga representanter som ser till att dessa lagar och avtal följs, för allas bästa.

Det finns mycket mer att berätta om vad fackliga organisationer arbetar med och allt är för att ge hjälp och stöd för de medlemmar som behöver det. Facket är som en brandförsäkring, du kanske aldrig behöver vår hjälp men om något händer så finns vi där.

TACK till dig som är med i Kommunal!

 

Ylva Månsson,
huvudskyddsombud Kommunal Skåne