Jan Strömqvist.
Jan Strömqvist.

Facket manifesterar för spårvägen

|Hallå där Jan Strömqvist, vice ordförande för Kommunals sektion på Spårvägen i Göteborg.

I morgon fattas beslut om Göteborgs kommun ska sälja ut Göteborgs Spårvägar. I samband med det anordnar ni en manifestation. Varför?

– Allianspartierna i fullmäktige har lagt en motion om att sälja ut Göteborgs spårvägar. De vill sälja ut bussdelen och trafikantservice samt överföra spårvägstrafiken till Västra Götalands-regionen. Vi vill behålla Göteborgs spårvägar i Göteborgs kommun.

Varför vill ni det?

– För att slå vakt om våra jobb. Det är vår uppgift som fackförening. Vi menar även att kollektivtrafik fungerar bäst om den arrangeras av en huvudperson, och Göteborgs stad har en lång erfarenhet av att driva spårvagnstrafik. Det blir en uppstyckning av verksamheten när det gäller spårvagnstrafiken som i så fall liknar den som är på järnvägen, med en jädra massa olika bolag, och det är inget positivt exempel tycker vi.

Riskerar jobben att försvinna om motionen går igenom?

– Ja. I Göteborgs kommun har vi ett samverkansavtal mellan kommunen och de anställda. Det ger oss en anställningstrygghet som försvinner om vi går över till regionen. Om det säljs ut är det inte alls säkert att det blir en direkt överföring av anställda. Så då kan vi mista våra jobb allihop.

Vad hoppas ni att manifestationen ska leda till?

– Vi har tidigare uppvaktat partierna och kommunstyrelsen, och haft pressmeddelanden och debattartiklar i frågan. Nu har vi ett uttalande med oss som vi vill ge till politikerna. Vi vill driva opinion in i det sista.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Idag, 28 februari, är det en lämplig dag att fundera över dagens samhälle. Oavsett hur bra det var för 20 år sedan, vad är det som säger att det skulle vara bättre idag? Vad vet vi om hur utvecklingen hade varit. Jag gör gärna jmf med en idag aktuell person - Olof Palme. För många en fantastisk person men tror ni verkligen att samhället hade varit mycket annorlunda om hans politiska gärning fortsatt? Det var inte bättre förr, det var annorlunda. Socialismen hade inte förändrat verkligheten så mycket som fanatikerna tror, i alla fall till det bättre.

I Stockholm började utförsäljningen av kollektivtrafiken i början på 90-talet. Handen på hjärtat, finns det någon som tycker trafiken i stan blivit bättre de senaste 20 åren? Ja nu är ju trafiken utglesad, mycket dyrare.och inte ett dugg pålitlig?
Anställningstrygghet försvann med samtliga löneförmåner.
De som nu tar hem vinsten, dvs skattebetalarnas pengar, är en massa olika utlandsägda trafikbolag. Hipp hipp hurra????

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-16. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.