Karin Slettebo, regionalt fackligt ombud på Kommunal i Skåne, var den som förhandlade med företaget som har cirka 200 anställda.

– Företaget hade på kort tid vuxit något alldeles kopiöst och hade då anställt många. Det blev till slut för mycket folk för företaget. Alla var heltidsanställda men fick timbetalning. När någon maskin gick sönder eller om det blev elavbrott, då skickade de hem folk med löneavdrag, säger hon. 

Det här pågick i flera år, men till slut var det en medlem i Kommunal som ville ha ett möte. Flera medlemmar kom då till kontoret i Lund och berättade hur företaget betedde sig.

– När jag lyssnat körde jag ut till företaget och pratade med dem. Och det visade sig att de inte hade koll. Det var ren okunskap, säger Karin Slettebo.

På plats upptäcktes också att företaget, som Karin Slettebo inte vill avslöja namnet på, inte heller hade anpassat sitt lönesystem efter jordbruksavtalet.

– De räknade övertid i hundradelar när avtalet säger för varje påbörjad halvtimma, säger Karin Slettebo.

Därefter började ett omfattande jobb att räkna på medlemmarnas lönespecifikationer och jämföra med antalet arbetsdagar i månaden. Företaget var till en början inte villigt att själva göra någon djupdykning i lönespecifikationerna. De erbjöd först en generell ersättning, men det ville inte medlemmarna gå med på eftersom de varit anställda olika länge.

– Förhandlingen tog nog totalt ett halvår och det blev många möten, men till slut erbjöd företaget en differentierad ersättning. Jag tror att de flesta blev nöjda till slut. Jag tycker att det blev en riktigt bra uppgörelse, säger Karin Slettebo.

Totalt får de 30 medlemmarna dela på 912 186 kronor, varav den medlemmen som fick mest fick 33 290 kronor.

Kommunal fick också fler medlemmar under den här perioden. I dag är 50 medlemmar jämfört med 30 tidigare.

Företaget har också anpassat sitt lönesystem efter avtalet och anställt en person som har hand om personal och löner.