Fackets tidningar utrensade ur riksdagsbiblan

|Kommunalarnas lönekamp och arbetsvillkor hör inte längre hemma i Riksdagens bibliotek. Från i år har 7 av de 12 fackliga tidningarna rensats bort , tillsammans med så gott som samtliga andra tidskrifter om arbetslivets villkor. Av Sveriges runt 40 fackliga tidningar i återstår numera bara fem. Löntagarnas verklighet är osynlig i beslutsfattarnas hjärta.

KA är Nordens största fackliga tidning och skriver om arbetsmarknaden för mer än 500 000 kommunalare i Sveriges största fackförbund, Kommunal. Vår upplaga ligger över 530 000 och antalet läsare enligt Orvesto (Ever reader) är 707 000. I Kommunal finns mer än 220 yrken, många av dem i centrum för politikernas intresse. Åtminstone vart fjärde år.

Partiledare framhåller gärna att de reser land och rike runt och lyssnar på exempelvis lågavlönade vårdbiträden och undersköterskor. KA skildrar deras verklighet. Tidningen är med och bildar opinion för våra läsares och Kommunals frågor om inflytande, lön, jobb, arbetsmiljö, hälsa, kultur. Våra nyheter citeras ofta.

Så kanske borde jag rycka på axlarna åt mejlet jag fick från Riksdagen den 16 januari:

”Till: Kommunalarbetaren
Ämne: Utskick - Kommunalarbetaren
Hej!
Riksdagsbiblioteket, 100 12 Stockholm, vill bli struken som mottagare vid utskick av Kommunalarbetaren.
En bekräftelse önskas. ”

Men jag bryr mej,  blir både upprörd och förvånad. Som samhällsbild är det kortfattade mejlet talande.  För lika intressant som det som får synas är ju det som blir osynligt. Är det riktigt att Riksdagens bibliotek ska tillhandahålla sex publikationer från OECD om ekonomi medan berättelser om arbetslivets villkor för kommunalare och andra löntagare plockas bort?

Att slinka in på ett bibliotek och bläddra i en tidskrift är en del av en väl fungerande demokrati.  Men den som söker på fackliga tidskrifter i riksdagsbibliotekets databas får ingen träff alls. Något bättre, men inte mycket är det på plats  i de folkvaldas eget bibliotek, sedan 1996 beläget i kvarteret Mercurius i Gamla stan. Det som  tidigare var en banklokal för Skandinaviska kreditaktiebolaget är nu stilfullt renoverat med blekgröna väggar. Det 7 meter höga taket vilar på kolonner som gjutits in i betong. Även nu pågår ombyggnad. 

Entren domineras av en S-broschyr med Håkan Juholt, ensam på de lediga hyllorna för partiinfo denna onsdag, när S-krisen pågår som värst. Någon ström av besökare har inte hittat hit. Och det är gott om plats  i de tre rum i  avdelning A där tidskrifterna samlats. Överallt gapar hål i hyllorna efter tidskrifter som rensats ut.

Av de 100 som nu plockats bort är 7 fackliga: Byggnadsarbetaren, Chef, Dagens arbete, Kommunalarbetaren, Lärarnas Tidning, Polistidningen och Skolvärlden. Utgallrade är även en rad andra tidningar om arbetsmarknad och arbetsmiljö som Arbetarskydd, Arbetsliv, Arbetsmarknaden, Du & Jobbet, EU & arbetsrätt. Även Hyresgästernas tidning Hem & Hyra har strukit med. Av de 300 som är kvar återstår nu fem fackliga: Jusektidningen, LO-tidningen, Läkartidningen, Socionomen och TCO-tidningen.

På Riksdagsbibliotekets hemsida kan man under rubriken Organisation och personal läsa: ”Riksdagsbiblioteket ingår i riksdagsförvaltningen som en enhet inom kommunikationsavdelningen. Drygt 40 personer arbetar inom enheten. ”
Cecilia Stadius Sektionschef Logistik, upphandling & IT Riksdagsbiblioteket är ansvarig för de bortplockade tidskrifterna: Via mejl förklarar hon beslutet: ”Ja, vi har inför 2012 beslutat att inte ta in er tidskrift, De kriterier som styr är tex platsbrist, jämförelse med information på nätet, innehåll i databaser mm.”

Att vårt riksdagsbibliotek blivit en  del av en kommunikationsenhet må vara hänt. Att tidskrifter gallras ut hör också till verkligheten när sparbeting och platsbrist tränger sig på. Men antalet anställda tyder inte på resursbrist. Och att inte tillhandahålla ett representativt urval av löntagarnas fackliga tidningar  i ett bibliotek som ska representera den lagstiftande folkvalda församlingen och som finansieras av medborgarna är en märklig prioritering. En pengafråga är det inte, vad KA beträffar. Riksdagsbibiloteket har en gratisprenumeration. 

PS: Arbetsmarknadsepartementet fick också frågan vilka fackliga tidningar de prenumererar på: Här finns LO-tidningen, Jusektidningen, TCO-tidningen, Journalisten och Dagens Arbete. Men inte Kommunalarbetaren.
Detta har vi nu ändrat på. KA bjuder Hillevi Engström (M) på en gratisprenumeration. DS

 

Kommentarer

Torgeir gör det lätt för sig när han går på myten om att det är klimat- och miljövänligt att läsa tidningar digitalt. All verksamhet har miljöpåverkan, så ordet miljövänligt får tas med en nypa salt. Men:
Utvärderingar som gjorts av bla KTH visar att återvunnen tidning är minst lika snäll mot klimat o miljö som digital publicering. Inte minst för att datorerna innehåller så mycket gifter, slängs utan att återvinnas, drar en massa ström och transporteras långa sträckor. En tidning som återvinns minst 7 gånger innan den blir toapapper belastar miljön mindre än tidningar på nätet. Sen finns en massa olika sätt att titta på detta. Enkelt är det inte.
Om man sen inte gillar att bläddra i papperstidningar är ju en fråga om tycke och smak. Men KA skulle aldrig göra en tidning bara för nätet eftersom pappersläsarna dominerar totalt. Det skulle vara verkligt stlöseri med resurser, miljö och medlemmarnas pengar.

Inte läste jag detta i någon tidning inte. Sluta slösa med papper och "giftig" tryckfärg. Hjälp Syrien...nu!

Det finns en tydlig röd tråd i alliansens strategi.
Dom är oerhört mediatränade. Det är därför Reinfeldt upprepar gång på gång en floskel som kan innebära allt eller inget ex "vi är ett statsbärande parti" "Vi ska genomföra arbetslinjen" "Människor är i utanförskap. Det ska vi göra något åt"
Visst katten låter det bra? Men vad betyder det egentligen? Nu när det gått några år kan man se att "Människor är i utanförskap. Det ska vi göra något åt" betyder "Vi ska sluta ge människor den hjälp dom behöver". Det var inte det han gav sken av, eller hur? Han betraktades som den stora räddaren för folk som ville ha arbete.
"Vi ska genomföra arbetslinjen" betyder i klartext att det är den arbetslöses eget fel att den är arbetslös och ska straffas hårt för det, (medan arbetsgivaren får betalt(!).
När sa han det i klartext? Ingen gång, vill jag påstå. För sanningen skulle inte ha fått honom vald.
Det finns en poäng i upprepningen. För den som inte orkar sätta sig in i politiken hör bara de bra orden, hör dom dessutom ofta så att det blir en sanning. När sen bara vissa åsikter får finnas i de stora media hörs detta mantra ännu tydligare. Var är kritiken? Med 20 procents ungdomsarbetslöshet måste man säga att alliansen misslyckats totalt! De gick en gång till val på att ungdomar skulle ha jobb inom tre månader. Var är granskningen? Var är kritiken? Var är de svarta rubrikerna på löpsedlarna?
Jo det ska jag säga - journalisterna tycks ha varit upptagna med att förfölja Juholt. Där kan vi prata granskning och mediadrev! Har någon överhuvudtaget obeserverat att även två borgerliga riksdagsmän har gjort samma avdrag för sin lägenhet i Stockholm? Jag såg det, tre små rader någonstans inne i tidningen. Men hade dom också varit socialdemokrater, vad hade då inte stått på löpsedlarna ...
Även Reinfledt har haft sina felsägningar, något som bara passerade förbi som det aldrig sagts ...

Alliansen vill kontrollera medborgarna.

Det är alliansen som bestämmer vad som ska skrivas.

Det är tydligen till och med alliansen som väljer partiordförande! Uppenbarligen var dom missnöjda med Juholt, förmodligen för att han var en som kunde avslöja vad flosklerna egentligen betyder. Att barnfattigdom ökar, att girigheten ger de gamla vanvård, att ungdomar slås ut innan de ens getts en chans att ta sig in på arbetsmarkanden. Det är en bild av deras vanstyre som alliansen inte vill ska komma ut.

Ett led i det är naturligtvis att kväsa tidningar som kommunalarbetaren. Ett annat är att vägra uttala sig i frågor som de är ansvariga för, som Fillipa Reinfeldt.

Sverige behöver media som speglar verkligenheten! Sverige behöver en riktig dagstidning!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2012-02-14 15:50