SVAR: Lex Sarah är en samlingsbeteckning på ett antal regler i socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialstyrelsens föreskrifter. Syftet är att komma till rätta med brister i verksamheten.

Lex Sarah innebär att anställda är skyldiga att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden, som drabbar enskilda som får insatser inom socialtjänsten eller enligt LSS. I Lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten.  Efter att ha tagit emot en rapport ska arbetsgivaren alltså utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande. Den som bedriver verksamheten ska också snarast anmäla ett rapporterat missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Med missförhållande kan menas såväl något som en anställd gjort, som något en anställd underlåtit att göra. Det är fråga om ett missförhållande enligt Lex Sarah om det som den anställde gjort eller inte gjort innebär ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa. Utan att veta något närmare om dokumentationen du nämner kan jag bara rent allmänt säga att brister i dokumentation skulle kunna innebära sådant hot eller sådana konsekvenser. För mer information kan jag rekommendera Inspektionen för vård och omsorgs hemsida www.ivo.se.

Annett Olofsson,
jurist på LO-TCO Rättsskydd, expert på lagar, avtal och rättshjälp