Farligt för brandmän vid trafikolyckor

|Förra veckan omkom en brandman efter att ha blivit påkörd då han arbetade vid en trafikolycka. På flera håll i landet har räddningstjänsten under de senaste åren stoppat all trafik i samband med trafikolyckor. Nu kan fler räddningsenheter komma att följa efter.
– Bilister har allt mindre respekt för räddningstjänstpersonal. Vi vill inte riskera att vår personal skadas, säger Bo Lundberg, räddningschef i Vansbro.

Det var den 10:e februari som en brandman omkom efter att ha blivit påkörd då han arbetade vid en trafikolycka utanför Sigtuna. Efter dödsolyckan har bland annat räddningstjänsten i Västra Sörmland gått ut med att de hädanefter planerar att stänga av körfälten helt då de arbetar vid en trafikolycka.

I Vansbro har räddningstjänsten sedan 2014 beslutat att helt stoppa trafiken i samband med trafikolyckor. Bo Lundberg är räddningschef i Vansbro och har arbetat inom räddningstjänsten sedan slutet på 1970-talet. Han säger att han sett en oroande utveckling där allmänheten visar mindre och mindre respekt för räddningspersonal på vägarna.

– De sista 15 åren har jag sett att bilister visar mindre respekt för oss. Men det har eskalerat de senaste åren. Efter flera incidenter så valde vi att ta beslutet att helt stänga av trafiken vid trafikolyckor. Vi kan inte riskera att vår personal kommer till skada.

När en trafikolycka inträffar är det inte ovanligt att bilister försöker fotografera och filma händelsen, berättar Bo Lundberg. Detta kan göra att bilisterna tappar fokus och det blir snabbt en säkerhetsrisk.

–Vi har haft flera incidenter. Bland annat har vår släckbil fått en backspegel bortkörd av en passerande lastbil. Det visar hur utsatt situationen är.

När trafiken stängs av försöker räddningstjänstpersonalen anvisa alternativa vägar. Men att det blir stor köbildning då trafiken helt stängs av är svårt att undvika.

Vad har reaktionerna varit från allmänheten?

 Vissa blir irriterade när trafiken stoppas. Men de flesta visar ändå förståelse när de ser att människor är skadade.

Kommunal har tidigare varnat för olycksriskerna i samband med att brandmän arbetar vid trafikolyckor. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-10 10:36