Matthew Trow/Freeimages.com
Smör. Foto: Matthew Trow/Freeimages.com

Fet mat kan öka risk för undernäring

|Att äta fet mat i medelåldern kan öka risken för undernäring när man blir äldre. Ny forskning från Uppsala Universitet visar hur man förebygger undernäring både på kort och lång sikt.

Undernäring kan flerdubbla risken för äldre att dö en för tidig död. Risken för undernäring ökar för personer som äter färre än fyra gånger om dagen, och har en nattfasta som är längre än elva timmar.

Äldre som inte lagar mat själva utan får matlådor från hemtjänsten har också en ökad risk.

– Förhoppningsvis kan kunskapen från studien vara ett stöd för vård-och omsorgspersonalen i deras arbete med att minska nattfastan och öka antalet måltider för äldre med risk för undernäring. Första steget är dock att hitta de äldre som har risk för undernäring. Att screena samtliga patienter 65 år och äldre som skrivs in på sjukhus borde därför göras rutinmässigt, säger forskaren Lisa Söderström i ett pressmeddelande.

Men det går också att påverka risken för undernäring på längre sikt. Den som redan i medelåldern äter fet mat löper större risk för undernäring som gammal.

Värst var mat med mycket mättat och enkelomättat fett, som ost, smör, grädde, bullar och kakor.

– En möjlig förklaring till detta kan vara att näringsinnehållet generellt var lågt i denna kost, säger forskaren Lisa Söderström.

Resultatet förvånade forskarna, de hade snarare trott att fet mat skulle skydda mot undernäring.

Risken ökade bara för de som var normalviktig eller underviktiga. För överviktiga spelade det ingen roll hur stor andel fett de åt.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-15 15:11