Omkring 5 000 personer har fått arbetstillstånd för bärplockning i år. Det är 1 500 fler än förra sommaren samtidigt som sommaren varit ovanligt varm och torr.

I Kommunals avdelning mellersta Norrland är Berit Forsgård samordnare för bärgruppen, som bevakar bärplockarnas rättigheter. I det området har det kommit mellan 300-400 bärplockare. Hon har hört något bärföretag prata om att varsla anställda.

– Än har det inte hänt något och nu har vi ju fått lite regn. De flesta har ju inte varit här så länge, de kom den 21 juli.

På många håll har blåbären i princip torkat ut. Totalt kan det bli 10–20 procent färre blåbär än ett normalt blåbärsår, har Magnus Engstedt, rådgivare hos LRF Trädgård, tidigare sagt till TT.

– Här omkring har det kommit en del hjortron så bärplockarna kan fylla ut sin lön med det. Det ger 95 kronor kilot så det är bra mycket mer än blåbär, säger Berit Forsgård.

Kommunals uppgift är att se till att kollektivavtalen för de anställda följs. Berit Forsgård och hennes kollegor åker ut till bärföretag och pratar med dem.

– Det svåra är de som kommer som friplockare. Dem har vi ingen koll på. Det ploppar upp fler bäruppköpare och dem har vi små möjligheter att kontrollera.

Under de kommande veckorna ska Berit Forsgård och hennes kolleger åka runt och träffa bärplockare och kartlägga hur arbetsvillkoren följs.