Colourbox
Foto: Colourbox

Fler mår dåligt inför att gå till jobbet

|Fler och fler känner psykiskt obehag att gå till jobbet. Det visar nya Jobbhälsoindex. Nästan en miljon känner olust inför att gå till jobbet några gånger i månaden eller oftare. Fritidsledare, barnskötare och städare mår sämst.

Jobbhälsoindex (tidigare Jobbhälsobarometern) tar upp psykiskt ohälsa i arbetslivet och bygger på intervjuer med 9 991 yrkesverksamma personer mellan 20–65 år. Många känner olust inför att gå till jobbet. Det yttrar sig i sömnlöshet, vantrivsel, ångest och stress.

8 procent känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger i veckan och 14 procent gör det några gånger i månaden. Det motsvarar cirka en miljon människor.

De som tjänar under 25 000 kronor i månaden mår sämre än andra över att gå till jobbet.

De yrkesgrupper som sticker ut är fritidsledare, barnskötare och städare. Där känner 13 procent psykiskt obehag att gå till jobbet flera gånger i veckan. Även andra av Kommunals yrkesgrupper som bussförare, undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter sticker ut.

–  Att man är missnöjd med jobbet när man känner psykiskt obehag att gå dit är inte svårt att förstå. Det vi också ser är att man inte vill jobba kvar och att man inte gärna rekommenderar andra att jobba i sin organisation, säger Lars Hjalmarson, Jobbhälsoindex, i ett pressmeddelande.

Jobbhälsoindex ges ut av Jobbhälsoindex i Sverige AB och Svenskt Kvalitetsindex, SKI. Mätningen har gjorts varje år sedan 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hur många undersköterskor,vårdbiträden och personliga assistenter motsvarar 12 % i vårt avlånga land som flera gånger i veckan känner psykiskt obehag att gå till jobbet ?

Och fler mår dåligt att inte ha något jobb att gå till.
Det här ett utbrett hälsoproblem idag.
Nu får vår regering och facken ta tag i detta på allvar.
Oavsett vad det kostar eller vilka stridsåtgärder som behövs.
Vår hälsa är för viktig för oss alla för att någon ska tillåtas att äventyra den..

Och vad gör facket? Skyller på svenska modellen?

Det är för jävligt att det ska behöva vara så.Det måste göras något omgående!
Hur vore det om lite mera uppmuntran, och ett tack för det fina jobb du gör mm.
Tror i alla fall att lönerna måste upp. Och att statusen måste höjas.
Sedan måste arbetsgivarna ställa upp mer för sin personal .
UPPMUNTRAN är viktigt.Och varför inte gå ut och ät en bit mat tillsammans med hela personalstyrkan.Gör så att personal mår bra.Annars är det risk för att dom slutar jobba.

Att fråga någon om man mår psykiskt dåligt av att gå till jobbet är kanske fel fråga? Många skulle aldrig erkänna att de har psykiska besvär, även om så är fallet. I och för sig har mer än hälften av alla arbetare dock erkänt att så är fallet.
Men ställer man frågan om man har någon större arbetsglädje på jobbet så kanske folk har lättare att svara ärligt?
Sedan kan man ju ändå fråga sig vad svenska arbetsgivare skulle göra åt saken, om 99% av de anställda saknar arbetsglädje? Ja vad gör de idag åt att 53% av bussförare m.fl. mår dåligt av och till?
Tja, dagens arbetsgivare tycker kanske inte att typ en bussförare ska vara glad på jobbet?
Det viktigaste är väl att aktieägarna är glada över företagsvinsten...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-07-19. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.