Colourtbox/Kommunal
Anna Skarsjö. Foto: Colourtbox/Kommunal

Fler nattpass väcker protester

|Flera kommuner i Västsverige planerar att korta arbetspassen för nattarbetare – vilket gör att de behöver arbeta fler pass för att komma upp i samma arbetstid som tidigare. Det har väckt stora protester.
– Det var länge sedan jag såg en sådan uppslutning bland medlemmar, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst.

De som arbetar natt på äldreboenden jobbar ofta lite längre arbetspass, för att de ska kunna jobba färre pass och därmed få tid till återhämtning. Nu vill flera kommuner i västra Sverige korta nattpassen från tio timmar till nio och ibland åtta timmar.

– Det som händer då är att du får jobba ett antal nattarbetspass mer i månaden utan att du får en krona mer. Om du går ner från tio timmar till åtta timmar blir det två timmar över som ska arbetas någon annanstans. Du kan gå in och täcka för sjukfrånvaro och på så sätt slipper arbetsgivaren lägga pengar på vikarier, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal Väst.

Hon säger att nattarbetare behöver arbeta färre pass för att få mer tid för återhämtning, och att nattpass på åtta timmar skulle innebära att de som arbetar natt får arbeta lika många pass som de som arbetar dag.

– Det är klart att det långa passet inte heller är bra, men den stora bristen är att du jobbar mellan 00 och 05, när kroppen säger att man ska sova. Att arbeta natt gör människor sjuka, du förkortar din livstid med tio år. Man behöver fler dagar på sig för återhämtning, säger Anna Skarsjö.

Enligt henne provade man kortare nattarbetspass på ett boende i Göteborg, men efter bara några månader var över hälften av nattpersonalen sjukskriven. Inte heller dagpersonalen vill att nattpassen kortas, eftersom det innebär att de måste börja tidigare och sluta senare.

I Mölndals kommun samlades ett 50-tal undersköterskor och vårdbiträden för några veckor sedan och protesterade mot den ”centrala natteffektivisering” som kommunen ville genomföra på alla boenden. Efter det har politikerna backat och nu ska beslut fattas för varje enskilt boende i stället.

Anna Skarsjö hoppas att det innebär att de besparingar som ska göras på äldreomsorgen inte görs genom att korta nattpassen.

LÄS OCKSÅ: Ivo kan sänka krav på nattbemanning

Kortare nattpass är även på gång i flera stadsdelar i Göteborgs stad och i Orust kommun. Dessutom har Kommunal Väst efter att ha skrivit en debattartikel om frågan fått veta att det redan har genomförts på flera ställen, bland annat Lerums kommun.

– Det är en väldigt het fråga. Den är viktig både för dagpersonalen och nattpersonalen, det var länge sedan jag såg en sådan uppslutning bland medlemmar som är engagerade. Det är en otroligt stor brist på vårdpersonal och så påstår man att man ska vara en attraktiv arbetsgivare, det rimmar illa, säger Anna Skarsjö.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Att arbeta natt gör människor sjuka, du förkortar din livstid med tio år.
Dom orden skriver Anna Skarsjö här ovan och då måste jag ju som nattarbetare ifrågasätta vad som finns för underlag för ett sådant påstående? För om det verkligen stämmer så borde ju ingen jobba natt?
Vad är det som säger att man blir sjuk av nattarbete mer?, för det handlar väl om helheten i sitt liv, hur man återhämtar sig och sköter sig, inte vilka tider man jobbar.
Jag tycker det är jättekonstigt att man får uttala sig så om inget bevis finns, eller finns det? Och är det även så att jag kommer leva 10 år mindre så slutar jag jobba natt DIREKT och förmodligen många med mig, och frågan är ju hur lösningen kommer bli då?

Hur tänker arbetsgivarna? Vem kommer orka jobba kvar? Det är ju redan brist inom omsorgsyrkena idag. Alla behöver tid för återhämtning! Varför kan inte cheferna jobba varannan helg? Varför behövs dom bara på vardagar? Dom skulle också kunna jobba natt, delade turer och varannan helg. Det skulle alla politiker också behöva göra!
För att förstå belastningen på vårdpersonal, skulle dom som bestämmer alla dumma nyheter behöva jobba och känna på hur vi har det.

Var gör kommunal för natt arbetarna lär om landstingets avtal natt

Vi som jobbar på Äldreboende vill inte jobba längre och börja tidigare.vi är många som har långa resvägar
det innebär att man inte är hemma förrän 23:30 om jag skulle sluta 22:00.Då kan man ju inte börja kl 06:00
då skulle jag behöva gå upp 03:30 för att komma till mitt jobb kl 06:00
vad dog då 11 timmars dygnsvila vägen.ingen skulle klara detta.

Jag och mina kollegor har redan jobbat med bland annat kortare nattpass, det var mycket mindre återhämtning och man var ständigt trött. Nu när vi äntligen fått 10 timmars pass så skulle det ändras igen! Dessutom så får vi bara jobba bara 80% natt och resterande upp till 100% skulle vi arbeta in på dag och kvällar( ingen återhämtning alls

Idag är det näst intill omöjligt att rekrytera undersköterskor och stödassistenter. Om man drar ner nattpassen så lär det bli omöjligt att rekrytera. Detta berör såklart även dagpersonal som kanske måste börja arbeta 06.00, har man då barn och förskola så blir det en iomöjlig ekvation. Dagpersonalen får även arbeta till 22.00-23.00, vilket innebär med automatik att man inte kan ta ett morgonpass dagen efter. Nattpersonalen inom AFH har den lägsta sjukskrivningen samt byter aldrig jobb, dom är otroligt lojala mot både brukare och arbetsgivare.
Finns bara ett sä'tt att lösa detta och det är att förändra veckoarbetstiden för nattarbetarna, från 36 till 32 timmar i veckan, snipp snapp slut, då är alla problem lösta.

Men vad är det här för dumheter?
Jag jobbar 16 nätter i månaden 10 timmar/natt
och kommer inte ens upp till heltid.
Att det inte finns några hälsoaspekter och faktiskt är, enligt vissa källor rent skadligt med nattararbete borde väl förr tala för att sänka veckoarbetstiden för all nattarbetande vårdpersonal och inte bara för vissa utvalda som det är nu. Ett bra och rättvist heltidsmått är enligt mig 30 timmar/vecka.

Håller med om att det blir sämre att korta ner nattpassen. Likadant med denna orättvisa på Ob -tillägget på natten. Varför är vi undersköterskor mindre värda än vad sjuksköterskorna är. Vi jobbar lika mycket om inte mer på nätterna.

Att korta av natt passens timmar för att återhämta sig. Skitsnack! Vi får då flera natt pass. När ska vi då återhämta oss. När vi ska lägga in flera nätter på schemat. Ingen långledighet som många har och ledig en natt mellan passen är ingen återhämtning. Ingen på vårat jobb vill ha kortare pass. Men som vanligt sparka på dom som jobbar natt. Gå in själva och jobba så får ni se. Ni som sitter och tycker och inget vet.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-02-16. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.