Fler sover sämre – men det finns hjälp

|Mer än var fjärde svensk lider av sömnbesvär. Problemen har ökat stadigt sedan början av 1980-talet.

För 35 år sedan uppgav 15 procent av svenskarna att de hade sömnbesvär. 2014 var siffran 27,6 procent. Det  är nästan en fördubbling.

Förklaringen är att samhället har förändrats, på flera sätt. 

1. Vi lever i det så kallade 24-timmarssamhället. Det betyder att samhället aldrig stänger för natten. Affärer, krogar och gym har öppet dygnet runt. På nätet går det att shoppa, diskutera, se film och spela spel oavsett vad klockan är.

2. Kraven på arbetsplatserna har ökat. Allt fler ligger vakna på natten, tänker på allt de inte hann göra i går och undrar hur de ska hinna i morgon.

3. Även på fritiden är kraven högre. Vi matas med budskapet att allt är möjligt. Inte nöjd med jobbet? Du kan plugga på distans efter jobbet och bli något helt annat! Inte nöjd med utseendet? Du kan träna hårt eller jobba extra för att få råd med en operation!

 

TEMABILAGA: Allt du behöver veta om sömn

 

Visst är det bra att möjligheterna ökat. Men dygnet har fortfarande bara 24 timmar, och många lånar av sömntiden för att hinna med.

Det är ett lån som kan bli dyrt att betala tillbaka. Att sova för lite under lång tid kan få svåra konsekvenser för hälsan.

Det känns elakt att skriva detta. För den som sover dåligt lider redan. Den som sover dåligt vet precis hur trött man blir på dagarna, hur uselt humör man får, hur man får svårt att koncentrera sig och börjar glömma saker.

Är det då rätt att berätta att sömnbrist på längre sikt även ökar risken att bli fet, få diabetes eller hjärtsjukdom?

Är det rätt att berätta att sömnbrist ökar risken för depression? Förut trodde läkarna att man sov dåligt för att man var deprimerad. Nu vet man att det är lika mycket tvärtom: Man blir deprimerad av att sova för lite.

 

FILM: En resa genom fyra sömncykler

 

Jag tror ändå att det är rätt att berätta om det, om det kan göra någon motiverad att äntligen göra något åt problemet. För det finns möjligheter.

För någon kan det räcka med att bryta några dåliga vanor. Andra behöver mer hjälp.

Foto: Istockphoto

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2015-10-30 07:00