Förare protesterar mot gratis lokaltrafik

|Sedan juni i fjol är lokaltrafiken i Avesta gratis för alla. Enligt Kommunal har detta lett till ökad stress för förarna och nu protesterar facket hos Arbetsmiljöverket.

Enligt anmälan till verket har två av förarna blivit sjuka som en direkt följd av gratistrafiken. En har drabbats av hjärninfarkt och en annan har fått en så kallad tia (en mindre stroke).

Detta har alltså fått Kommunal att göra en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Facket kräver en riskbedömning, en riskanalys och en tydlig åtgärdsplan från arbetsgivaren Västanhede Trafik. Skyddsombudet

Harriet Wallin skriver:

”Chaufförerna har blivit mer stressade när det har blivit gratisresor. De upplever det som att passagerarna inte tar någon notis om busschauffören längre. Passagerarna tränger sig in i bussen innan de andra passagerarna har tagit sig ut. De blir aggressiva när inte alla får plats. Det är aldrig tyst i bussen utan det pratas högt med varandra samt i mobilerna. Det har även blivit en värmestuga så några passagerare kan sitta och åka med runt-runt. Säger chauffören till dessa blir de hotfullt tilltalade.”

Arbetsmiljöverket har ännu inte tagit itu med anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Ingenting är gratis här i världen. Någon måste alltid betala. Varför ska inte den som använder bussarna också betala för det? Varför ska alltid andra betala? Redan idag plankar många, varför då släppa in fler i bussen som tar upp sittplats från de som betalar?

Jag kör själv buss i Stockholm Sydväst. Antal trafikanter har blivit mångfaldigt fler bara de senaste åren. Förr körde vi kortbussar och fick plats med alla, nu kör vi ledbussar och boggibussar och bussarna bågnar. Att då släppa på fler utan att utöka antalet bussar och körtider är så typiskt politiker. Jo, det är lätt för politiker att belasta andra yrkesgrupper.

Ja även i Stockholm fylls bussar av fripassagerare, inte bara plankare då. Nä, alla med barnvagn , rullator och rullstol får åka gratis i bussen. Resultatet är att man får lämna barnvagnar och rullatorer på löpande band för det finns inte plats för alla. Om de skulle behöva betala så skulle de välja t-banan istället, då det är enklare och snabbare. Så, frågar ni en riktig bussförare som kört i +30 år skulle jag föreslå att alla betalar, men kanske också att prislappen på månadskortet kunde sänkas lite för att göra världen lite miljövänligare.
Gärna fler resande, men då också fler bussar och bättre körtider!!

Behövs inget geni för att räkna ut att detta blir följden av gratisåkande men verklighetsfrånvända politiker och flumideologer lever i en annan värld.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2013-12-18 10:39