– Lättprodukter hör inte hemma i mat för barn, säger ägaren Marija Kogler Johnsson. Hennes idéer om naturlig mat delar hon helt med kokerskan Carina Kvant som har fria händer att sätta ihop matsedeln för barnen.
På Lärkan är man inte beroende av kommunens upphandlingar och matsedlar.
– Jag är inte rädd för att maten inte skulle vara fullvärdig, att kunna lägga upp en näringsriktig kosthållning ingår i en kokerskas utbildning, säger Marija.
– Annars kommer det färdiga listor från kommunen som gäller för alla skolor och förskolor, säger Carina som också får förtroendet han köra matinköpen och betala med Lärkans kreditkort.
– Jag litar helt och fullt på vår kokerska, säger Marija.

Lärkan är inrymd i en större villa i ett försommarlummigt område i Hässleholm. Här finns 40 barn i åldrarna 1-7 år uppdelade på två avdelningar. Atmosfären bland barnen är ganska lugn och man behöver inte höja rösten för att prata med varann.
– Det kan beror på att barnen inte är så sockerspeedade, säger Marija. Här får de minimalt med socker i kosten.

Marija Kogler Johnsson kan inte tänka sig att servera barnen något som hon själv inte tror på och hon får starkt stöd av Carina Kvant.
– Vi måste våga ta debatten om fettet. Det är ju inte fettet vi mår dåligt och blir tjocka av, utan sockret, de snabba kolhydraterna och tillsatserna, säger Carina.
– Jag har också en negativ inställning till halvfabrikat, men är inte fanatisk. Vi har faktiskt färdig pyttipanna i frysen, men bara som ”nödmat” om till exempel jag som kokerska skulle bli sjuk.

Marija som ansvarig chef går därigenom medvetet emot Livsmedelsverkets kostråd, som säger att barnen ska dricka lättmjölk eller vatten och bre margarin på smörgåsarna, och hon gör det för att hon vet att de små behöver fett för att växa och för att deras hjärna ska utvecklas.
– Då ska det inte vara fett från konstgjorda margariner med tillsatser, utan från riktigt mjölk och smör, säger Marija.
– Jag tycker att Livsmedelsverket har fel när det gäller fettet, kostråden är för snäva. Vi måste fråga oss vad den ökande fetman egentligen handlar om, säger Marija.

På förskolan serveras det mycket frukt och grönt, så lite socker som möjligt och aldrig godis.
– Jag har arbetat i många år inom omsorgen och är mycket kostintresserad. Vi måste ställa oss frågan varför barnen och vi själva blir trötta och inte orkar riktigt, säger Marija.
Matkostnaden är hög på Villa Lärkan, ungefär 15 kronor per barn och dag att jämföras med kommunens elva kronor. Det äter så klart upp en stor del av budgeten, men det är en prioritering som Marija vill göra.

Nå hur smakar maten på Lärkan då? När KA var där serverades det hemrullade köttbullar med grillade rotsaker.
Himmelskt hemlagad mat, är mitt betyg.

För och emot mättat fett

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer från 2007 ska barn över 2 år dricka lättmjölk eller vatten.
Detta för att inte få i sig för mycket mättat fett.
Andra studier visar att mättat fett inte är farligare än pasta och potatis och det pågår just nu en ganska intensiv debatt i fettfrågan, där vissa, bland anant professorn och läkaren i internmedicin Fredrik Nyström, som vill att rekommendationerna från Livsmedelsverket helt tas bort.

Läs mer om fettdebatten:
www.livsmedelsverket.se
www.kostdoktorn.se
blogg.passagen.se/dahlqvistannika