Sättet förskolepersonal kommunicerar med föräldrar förändras över tiden. Förr i världen var det veckobrev på papper, nu är det allt vanligare med mejlväxlingar. Förskolekocken Fredrik Rosell lägger ut bilder med barnens mat på hashtaggen #matenpåbrunnsmästaren. Det har blivit en succé. Bland kommentarerna:

”Nu måste vi nog höja ribban lite hemma om vi ska kunna locka henne till middag hemma efter lyxlunch av dig.”

Och:

”Aha, det är därför vår dotter vägrar äta vår mat hemma …”

Fredriks Instagramkonto har hittat följare långt utanför förskoleföräldravärlden. En följare skriver till exempel:

”Jag överväger nästan att flytta 20 mil för att mina framtida barn ska få mat lagad av dig!”

 

RECEPT: Grahamsfoccacia med basilikaolja

 

Men även om Fredrik Rosell i grunden är utbildad konditor har vägen till att jobba med mat inte varit spikrak. I tio år arbetade han som säljare på ett försäkringsbolag. Över trågen och skålarna med ugnsbakad laxfilé, rostade rotsaker och pepparrotscreme frågar jag honom hur det kom sig att han bytte bana:

– Det var inte det jag brann för. Det var en otrolig stress- och säljhets.

Är inte det här jobbet minst lika stressigt?

– Det här är en härlig stress! Jag tycker bara att det är roligt.

Han säger att hans filosofi är att bara laga sådant som han skulle vilja bjuda sina egna barn på.

– Jag skulle kunna göra mat från halvfabrikat, men det vill jag inte. Jag skulle inte vilja att mina egna barn blev serverade det på sin skola.

Så nu gör han nästan allt från grunden: falafel, pannbiffar, jordärtskockssoppa. Och det allra mesta är ekologiskt.

– Det bästa med jobbet är responsen från barn­en. Jag är väl lite ”berömberoende”. Men det är också kul att vara kreativ. Man får arbeta med så många sinnen i det här jobbet.

 

RECEPT: Pasta al´arrabiata 

 

Men visst finns det nackdelar. När dagens lunch är uppäten av 85 glada, stojiga förskolebarn väntar över 60 maskiner disk.

– Det är precis lika tråkigt här som hemma. Men man får göra det kul. Det är en konstform att diska bra.

Säger han och vräker ner riven vitlök i en vinägrett, ”det måste få smaka”.

Och det här med instagrammandet då, är det viktigt för honom? Nja, det verkar mest vara en kul grej, något vid sidan om, även om han erkänner att han gått en matstylingkurs. Det är maten och matglädjen som han brinner för.

– Jag tycker att mat är så viktigt. Sveriges framtid ska ha det bästa. Det ska vara näringsrikt, mätt­ande och gott. 

 

RECEPT: Grön ärtsoppa med pepparrotscreme

3 tips för att göra matlagning roligare

● Laga mat från grunden. 
● Börja med något enkelt, som att göra färsbiffar.
● Våga ta diskussionen med chefer om att köpa in bra råvaror.

Fredrik Rosell

Ålder: 39 år. 
Yrke: Kock. 
Familj: Fru, tre barn, en katt, sju hönor, en tupp. 
Bor: Hus utanför Norrtälje. 
Intressen: Mat och trummor. 
Instagramkonto: @fredrikrosell