Kristian Pohl/Regeringskansliet
Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Förslag om slopad karensdag

|Nu presenterar regeringen ett lagförslag om att ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Det föreslås gälla från den 1 januari 2019.

Förslaget går ut på att karensavdraget ska motsvara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Den exakta utformningen är tänkt att regleras i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare, för att hitta så rättvisa regler som möjligt för olika yrkesgrupper.

Nuvarande karensdag har kritiserats för att den slår extra hårt mot dem som jobbar obekväma tider, som till exempel undersköterskor och brandmän.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Slopa karensdagen helt!

Kommunal välkomnade nyheten när regeringen och Vänsterpartiet i maj förklarade att de enats om att karensdagen ska ersättas med ett karensavdrag.

Kommunals ordförande Tobias Baudin tyckte att det var bra första steg.

– På sikt vill vi även få bort karensavdraget, sa han då till Kommunalarbetaren.

Tobias Baudin välkomnar lagförslaget och skriver på Twitter: ”Detta är bra för många”.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hej! Vad är det för skillnaden med karensdag och karensavdrag ? Tolkar det som det är lika men bara ett annat ord . Jobbar natt ! Tack !

Karensdag innebär att du får avdrag för hela den första sjukdagen - oavsett hur många timmar du jobbar den dagen. Om du har en arbetsdag på 8 timmar (tex 8-16) så får du ett avdrag för 8 timmar, men har du en arbetsdag som är 15 timmar (tex 8 -21) så blir ditt avdrag alltså för 15 timmar.

Med ett karensavdrag får du ett avdrag i förhållande till ditt genomsnittliga veckoarbetstidsmått. Jobbar du 40 timmar/vecka så blir ditt avdrag 40 x 20% = 8 timmar. För den som jobbar 8 timmar/dag och 40 timmar/vecka blir det samma avdrag oavsett man har karensdag eller karensaavdrag. Men för den som jobbar 40 timmar/vecka men har längre och färre arbetsdagar (tex 15 timmar/dag 2-3 dagar/vecka) så blir det med ett karensavdrag ett avdrag med 8 timmar istället för 15 timmar.

Ett karensavdrag innebär alltså ett mer rättvist avdrag, då avdraget sker utifrån genomsnittlig veckoarbetstid istället för hur många timmar en person råkar jobba den dagen som den blir sjuk.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-01-17. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.