Förslag till ny utbildning sågas

|Det blir ingen undersköterskeexamen, om Skolverket får som det vill. Men myndigheten föreslår ett helt nytt vård- och omsorgsprogram som delas upp i fem olika inriktningar.
Arbetsgivarna och Kommunal som tillsammans driver vård- och omsorgscollege (VO-College) gör tummen ner för förslaget.

– Vi tycker att det är viktigt att vård- och omsorgsprogrammet även fortsättningsvis är en bred grundutbildning, säger Vård- och omsorgscolleges vd, Zenita Cider.
  Så ni vill egentligen inte ha någon förändring av vård- och omsorgsprogrammet?
 
– Nej vi tycker egentligen att det är ett ganska bra program i dag, som är anpassat till branschens behov. Sen behöver man öka attraktiviteten, säger hon.
  Skolverket fick i uppdrag av regeringen att titta på förändringar av programmet och bland annat föreslå två olika inriktningar. Skolverket landade då i ett förslag med fem inriktningar: en av dem ska ge högskolebehörighet och fyra är inriktade mot arbetsmarknaden, uppdelad i olika områden där undersköterskejobben finns.

Dessutom ingick i uppdraget att utreda en undersköterskeexamen. Något som Kommunal tidigare förordat. Men detta säger Vård- och omsorgscollege inget om i sitt remissvar utan förordar en yrkesexamen utan specifik yrkestitel.
  Jonny Jakobsson, på Kommunals arbetslivsutvecklingsenhet har varit med och tagit fram remisvaret.
  Har Kommunal bytt inställning i den här frågan?
  – Ja vi är kanske mer avvaktande, också utifrån medlemmarnas krav, säger han.
  Så Kommunal har inga invändningar mot att Skolverket inte föreslår en undersköterskeexamen?
  – Nej.
  Varför?
  – Det är i och för sig en sak som vi har drivit men vi har också i dag verksamheter där underskötersketiteln inte är gångbar. Man kan heta boendestödjare och annat beroende på verksamheten, och det där är inte utrett. Vi tycker att en yrkesexamen räcker, säger Jonny Jakobsson.

Vård- och omsorgscollege vänder sig i sitt remissvar mest emot uppdelningen i fem olika inriktningar. Dels är det svårt för många orter att erbjuda flera olika inriktningar, tror VO-College och dels finns risken att de flesta skulle välja hälso- och sjukvårdsinriktningen trots att rekryteringsbehoven är större på de övriga områdena.
  VO-College föreslår också att systemet med meritpoäng ses över, så att en gymnasieutbildning i vård- och omsorg är lika mycket värd som en språkinriktad utbildning när det kommer till vidare studier i vård och omsorg.
  Är det något som är bra med förslaget?
  – Det är bra att man tydligt visar på att vård- och omsorgsprogrammet kan leda vidare till studier på högskolan, säger Zenita Cider.
  Kommer era synpunkter väga tungt?
  – Det vet vi väl inte men vi hoppas det. Det är ju Kommunal och arbetsgivarorganisationerna SKL, Pacta, Vårdföretagarna och KFO som står bakom vård- och omsorgscollege.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Klart vi ska ha en examen på undersköterskor.
Bara för att det finns verksamheter där inte undersköterskor passar att jobba så kan väll undersköterskorna ha en examen.
Förstår mig inte på resonemanget som kommunal har.
Bara för att det har kommit in andra yrkeskategorier inom vården så ska väll inte uskorna omvärderas till något sämre.För det är ju sådana signaler detta sänder ut.
Är det så inom andra fackliga förbund. Att man håller tillbaka en yrkesgrupp när det kommer in andra yrkesgrupper inom samma branch.
Alla tycker jag ha behörighet till högskolan. Det kan hända något i mitt liv som gör att jag måste byta branch. Ska då kommunal jobba för att man först måste läsa upp så man får högskole kompetens. Det är ju att göra det sämre för undersköterskorna.
Nej på vems sida är kommunal igentligen???
Annica Arbetsplatsombud

Hur kan detta komma sig att kommunal inte istället lägger krutet på att ex vis förändra mer inom själva yrket på våra arbetsplatser. Bara för att jag har en högre utbildning så försvinner inte arbetsuppgifterna som inte hör till vård och omsorg. Lönen höjs den då? Idag så spelar det inte någon roll om man utbildar sig vidare, åtminstone inte i min kommun. Du får inte högre lön.

Jag tycker inte att man skall måsta ha en speciell utbildning och förstår inte kommunals protest kring detta. Kommunal skall protestera mot arbetstiderna, arbetsmiljön, den låga bemanningen, våra löner. De som går denna linje på Gymnasiet skall inte behöva gå mer utan den utbildningen skall vara så pass proffsig så att man klarar av uppgiften i sig. Ändra då i den utbildningen och kämpa för annat.

Yrkesexamen och titelskydd. Detsamma säger vi i föreningen för Sveriges undersköterskor och specialistundersköterskor, SUSF, Vi har olika uppgifter som undersköterska, med det sägs det inte att vi inte ska höja statusen med titel och egen identitet, vi har varit den utbytbara ingenting alldeles för länge, Vi är värda en egen yrkesexamen och skyddad titel. Så hur tänker ni på kommunal där, har ni verkligen ställt frågan till alla undersköterskor i kommunal? Jag har då inte fått frågan.

Bra inlägg Marianne!
Till oss alla uskor och de som vill och har vidareutbildat sig, visst vill vi ha lön / bevis för mödan!
Ingrid

Det är fan mej på tiden att höja statusen,tänk så mycket bra vi uskjor,vårdbiträden mm gör.
Vi får aldrig någon uppmuntran för ett enda dugg.
En morot vore toppen ibland och en klapp på axeln och någon chef kunde säga : Vilket bra jobb du,ni har gjort.
Vad stolt jag är som chef över er.
Det vore väl toppen att få höra det.Klart att vi ska ha examen,vi har ju ett yrke.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2013-10-08 08:50