Funktionshindrad uppsagd efter 24 år

|En funktionshindrad kvinna blev uppsagd efter 24 år som kommunanställd i Heby. Arbetsgivaren ansåg att hon inte längre var arbetsför. Nu tar Kommunal ärendet vidare till Arbetsdomstolen. Det skriver SVT Nyheter Uppsala.

När en funktionshindrad kvinna blev omplacerad till en tyngre tjänst som hon inte klarade av ansåg Heby kommun att hon inte längre var arbetsför. Hon blev därför uppsagd efter 24 år som anställd. Enligt kvinnans juridiska ombud från LO-TCO Rättsskydd menar läkaren som sjukskrev kvinnan att hon visst är arbetsför, bara inte med de uppgifter som omplaceringen innebar.

Kommunal och arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges kommuner och landsting) har försökt att komma överens i en central förhandling, men utan att nå en lösning.

– Vi har fört diskussioner parter emellan för att nå en lösning, men vi har stått väldigt långt ifrån varandra, säger Mats Jällrud, enhetschef på personalenheten i Heby kommun till SVT Nyheter Uppsala.

Därför har nu facket valt att stämma Heby kommun till Arbetsdomstolen, och kräver att uppsägningen ogiltigförklaras. Det juridiska ombudet begär 120 000 i skadestånd till kvinnan.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Bra att facket tar strid i denna viktiga fråga.
Vissa fackförbund lägger inte tid på att sätta sig in i problematiken ordentligt.
Funktionshindrades vardag är nog så problematisk, bristande kunskaper/stöd i arbetslivet försvårar deras situation än mer. Möjlighet till fortsatt jobb ökar livskvaliteten.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-15. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.