Ida Lindgren med Gustav Edvardsson och Linnéa Thelén.

Väggen utanför köket på Rösekullens förskola i Gråbo i Lerum är tapetserad med teckningar. På en bänk ligger en hög som inte hunnit åka upp på väggen än.

– Jag brukar byta ut dem allt eftersom. Jag har en pärm inne i skåpet också där jag har sparat de som jag har hängt undan, säger Ida Lindgren.

 

RECEPT: Ida Lindgrens spindelbröd

 

Mer eller mindre varje dag kommer det nya teckningar till Ida. Sedan hon började på Rösekullen 2013 har hon byggt upp en relation till barnen som går långt utöver att bara laga mat till dem. Och kanske ännu mer imponerande – här gillar barnen allt från oliver, ärtskott och picklad lök till kikärter och pressgurka. Ida utmanar barnens smaker med list och barnasinne – kikärter blir tacokulor när man rostar dem i tacokrydda, oliver blir ögon på en Turtles-figur och bröden pryds av mjölmönster av katter och traktorer.

– Man kan vänja dem och framför allt fråga vad barnen vill ha och skapa ett intresse. Låta dem vara med och påverka. Det tror jag är jätteviktigt, säger Ida.

Jag tycker att kosten ska vara en del av dagen, den är superviktig för att orka lära.

I dag ska det bli Bamses biffar, Teddys kulpotatis, Farmors dundersylt och Skalmans tidspressade gurka till lunch. Ida har skrivit ut bilder på figurerna och gjort flaggor som hon ska sticka ner i maten. Hennes mission är att sprida matglädje till barnen.

– Jag tycker att kosten ska vara en del av dagen, den är superviktig för att orka lära, säger Ida medan hon blandar ihop smeten som ska bli cirka 150 pannbiffar.

Ida har lyckats med sitt missionerande även utan­för förskolans väggar. Hennes Instagramkonto glada_kocken har i skrivande stund 14 700 följare. När vi är på plats är det bara några veckor innan hon får veta om Rösekullen vunnit årets Arla Guldko i kategorin ”Årets matglädjeförskola”. Hon är väldigt glad över att de har kommit till final och säger att vinst bara vore en bonus.

Barnskötaren Liselott Nyman sticker in huvudet i köket. Hon har en idé. De små barnen lär sig former och har gjort formgubbar, och nu funderar Liselott på om Ida kanske kunde baka formbröd.

– De små tycker att det är jättekul så fort det är något som de pratat om. Jag gjorde till exempel en banansnigel en morgon till ett fruktfat, och då sitter de och sjunger Lilla snigel. Man kan lyfta in maten så himla positivt, det är väldigt roligt, säger Ida som tycker att Liselotts idé är ”superkul”.

Ida har ett ständigt leende på läpparna och brister titt som tätt ut i ett göteborgskäckt ”Ajemän!” Trots att hon är själv i köket hinner hon med det där lilla extra – och att ta bilder på det för att lägga upp på Instagram. Många har frågat hur hon har tid – och det har varit en del kritiska kommentarer.

– I början var det en hel del kommentarer om att det är ju lätt när man hittar det på webben. Det lyssnar jag inte på. Jag gör inte det här för någon annan, jag gör det för våra barn, deras föräldrar och mig själv.

Jag är kock, jag är inte mattant. Det jobbar vi bort nu.

Snart är det lunchdags. Två flickor från avdelning Grön kommer in och meddelar att de är hungriga. De får hjälpa till att garnera potatisen med persilja och bära ut skålarna till vagnarna.

På avdelning Röd lassar Freja Hilmertz upp en stor hög pressgurka på tallriken.

– Jag älskar sån gurka! säger hon.

Ida gör ju mycket roligt med grönsakerna, vad tycker ni är roligast?

– Jag gillar apelsinkatt, säger Freja.

– Jag gillar hundapelsin, som är formad som en hund, säger Linnea Thelén.

– Jag gillar en apelsin som är formad som en kanin, säger Alissia Dahlman.

Efter lunch får Linnea Thelén och Gustav Edvardsson komma in i köket och få på sig kock­kläder och bagarmössa. Det är deras tur att vara med i ”Minimästerkockarna” där Ida låter alla de äldre barnen baka med henne någon gång innan de börjar skolan. Gustav och Linnea väljer att göra bröd med mönster av Pippis häst och en dödskalle.

Ida tycker att hennes arbete är bland de viktigaste som finns och att yrkesstoltheten måste höjas.

– Jag är kock, jag är inte mattant. Det jobbar vi bort nu. Vi lär våra små barn bra grunder från börj­an och det tror jag är jätteviktigt för dem att ha med sig i livet. Sunda grunder och roliga minnen av mat.

Fotnot: Rösekullens förskola blev inte Årets matglädje­förskola i Arla Guldko, vann gjorde Skogsbacken i Svenshögen. Tävlingen avgjordes den 3 maj.

 

Ida Lindgrens bilder

 

Ida Lindgren

Ålder: 33 år.
Bor: Stenkullen i Lerum.
Gör: Förskolekock på Rösekullens förskola i Gråbo i Lerum.
Aktuell: Finalist i Arla Guldko.

Idas tips för mer matglädje

Arbeta med smaker som barnen tycker om. Om kikärter luktar tacos kanske barnen vill smaka? 
Lek med färg och form.
Använd dig av barnens intresse. Om de gillar Turtles, sätt i en Turtlesflagga i maten eller bygg en Turtlesfigur av ärtor, morötter och oliver.
Låt fantasin flöda. Ge barnen en tallrik med lösa grönsaker skurna i olika former och låt barnen bygga en egen grönsakstallrik. 
Blanda nytt med välbekant. Om barnet älskar paprika, varför inte prova att lägga på lite oliver?