Ramiro Sanchez/Freeimages.com
Frukt och bär. Foto: Ramiro Sanchez/Freeimages.com

Här hamnar frukt och bär i botten

|Frukt och bär är de livsmedel som innehåller mest rester av bekämpningsmedel. Men halterna är ändå så låga att det inte är någon fara, enligt en rapport från Livsmedelsverket.

Bekämpningsmedel används för att hindra att maten man odlar angrips av bland annat skadedjur. En del av medlen kan bli kvar i maten, och vi får i oss dem när vi äter.

Livsmedelsverket tar stickprover på mat som ska säljas i Sverige, och letar efter rester av bekämpningsmedel.

Förra året hittades inga rester alls i barnmat, kött och mjölk, visar en ny rapport. Men i annan mat, som ris, konserver, mjöl och matolja hittade man en del rester. Ännu mer fanns i grönsaker, och mest i frukt och bär.

I några få fall hittade man för höga halter, eller otillåtna medel. Men för det mesta var halterna låga. Fördelarna med att äta mycket frukt och grönsaker överväger, eftersom det minskar risken att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

– Grönsaker och frukt är bra för hälsan på många olika sätt och ingen behöver alltså avstå av rädsla för bekämpningsmedelsrester, säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Det är oftast mest bekämpningsmedel i mat som kommer från länder utanför EU, mindre i mat som kommer från EU-länder och allra minst i svenskodlad mat. Några undantag finns: I äpplen och jordgubbar hittade man mer bekämpningsmedel de svenska än i de som odlats i andra EU-länder.

Allra minst bekämpningsmedel får man i sig om man äter frukt och grönsaker som är ekologiskt odlade i Sverige.

Kommentarer

Ett äpple innehåller låga halter av gift. Men om man äter många äpplen blir det ju mycket gift. Lite gift kanske inte skadar men ackumulerar man allt gift under åren så lär det kanske bli hälsoproblem till slut? Därför bör man satsa på ekologisk mat. Måhända dyrare, men vad är inte god hälsa värd?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2015-12-25. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.