Det började med att ett skyddsombud i hemtjänsten krävde arbetskläder hos arbetsgivaren. När det inte gav resultat gick hon till Arbetsmiljöverket, som hotade kommunen med ett vite på 125 000 kronor om de inte införde arbetskläder, skriver Arbetet.

Eftersom det gäller arbetskläder och inte skyddskläder kan Arbetsmiljöverket egentligen inte ställa krav på fria kläder. Men Arbetsmiljöinspektören Rigmor Kierkegaard säger till Kommunalarbetaren att i Leksand ställdes kraven utifrån personalens obehag och rädsla för smittor i arbetet.
  – Det var deras egen oro för att dra med sig smitta hem. Det har med yrkesrollen och status att göra, de gör ett otroligt jobb och ska inte behöva känna den oron. Det borde finnas ett samhällsintresse att inte sprida resistenta smittor, hemtjänsten jobbar med väldigt sjuka människor idag.

Dessutom hänvisade Arbetsmiljöverket till Dalarnas landstings hygienrutiner, som bland annat säger att personalen ska tvätta sina kläder i 60 grader, vilket inte alla de egna kläderna tål. De ska också tvättas på arbetsplatsen, vilket inte gjordes.
  – De kan inte uppfylla sina egna rutiner om de inte har arbetskläder, säger Rigmor Kierkegaard.
  – Det är ett typiskt kvinnoproblem, alla manliga yrken i kommunen har arbetskläder.
  När man riskerar magsjuka och kommer i kontakt med sår borde arbetskläder vara en självklarhet, säger Kierkegaard.
  Betyder detta att andra kommuner – och även barnomsorgen som också drabbas av smitta – kommer få arbetskläder nu?
– Det får vi hoppas, men det här blev det första försöket. Och enhetscheferna här höll med om att det var viktigt. Det borde bli självklart i alla kommuner.
  Men kan inte Arbetsmiljöverket kräva detta i hela landet, det är ju inte bara i Leksand som hemtjänsten hanterar avföring, blod och urin?
– Nej, arbetskläder nämns inte i lagen utan det är skyddskläder, men man kan hoppas att det förändras och att det även i andra kommuner finns hygienrutiner som de ska leva upp till. Jag tror att det här kan bli ett vägledande ärende.

Leksands kommun har inte överklagat och hemtjänsten ska få arbetskläder inom ett år. Äldreboenden i kommunen har redan arbetskläder.
  Det är inte första gången som Arbetsmiljöverket ställer krav om arbetskläder. I en annan kommun i Dalarna, Vansbro, ställdes liknande krav i höstas med hänvisning till samma hygienpolicy, vilket KA skrev om då.
  – De gick hem i arbetskläderna och det får man inte göra. De var tvungna att se till att uppfylla sina hygienkrav och så hoppades vi att de skulle införa särskilda arbetskläder, för vi kan inte ställa krav på det i de föreskrifter som finns, säger arbetsmiljöinspektör Thomas Isaksson.

Kommunen svarade först att de inte tänkte införa arbetskläder, men nu har beslut tagits ändå. Nästa vecka ska anställda på äldreboenden prova ut kläder, säger Yvonn Edlund, Kommunal Vansbro. Nästa år ska hemtjänsten och daglig verksamhet få arbetskläder.
  Skyddsombudet Lena Findell är glad att de äntligen får kläder.
  – Man får ju stänk på sig trots att man har plastförkläde. De skyddar ju inte mycket, säger hon.
  Thomas Isaksson tycker att reglerna borde bli tydligare, idag kan de inte hävda att kläderna i äldrevården är skyddskläder.
  – Det borde vara arbetskläder överallt . Det här är en fråga om kön. De som jobbar som vaktmästare på samma äldreboenden har ju arbetskläder.