Hemtjänsten slipper dela skyddsmask

|KA rapporterade tidigare att hemtjänstpersonalen i Sölvesborg tvingades dela skyddsmask hos en storrökande brukare. Efter fackligt arbete har arbetsgivaren nu skaffat skyddsmasker till samtlig personal och ska även installera ett nytt ventilationssystem hos brukaren.
– Det är synd att vi behöver gå till Arbetsmiljöverket för att få gehör, säger Nils-Wåge Svensson på Kommunal i Sölvesborg.

Enligt skyddsombudet Sigbritt Hallberg röker brukaren mer än två paket cigaretter om dagen och ventilationen i lägenheten är dålig. När hon tog upp problemet svarade Sölvesborgs hemtjänst med att erbjuda personalen en skyddsmask som personalen skulle dela på. Något som i sig kunde bli ett arbetsmiljöproblem med stor smittorisk. Men efter att Kommunal gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket är nu problemet löst. Arbetsgivaren har köpt in 40 stycken skyddsmasker samtidigt som ny ventilation ska installeras i lägenheten.

– Det är bra att det äntligen löst sig, men att det ska behöva ta så lång tid är inte acceptabelt. Arbetsgivare säger ofta att det är så bra med skyddsombud, men när skyddsombudet påtalar ett arbetsmiljöproblem så lyssnar de inte, säger Nils-Wåge Svensson.

Det var redan våren 2015 som skyddsombudet Sigbritt Hallberg tog upp problemet med arbetsgivaren. Den 21 mars har arbetsgivaren lovat att installera ny ventilation hos den storrökande brukaren.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hej! Jag jobbar som usk också inom hemtjänst, Skene Marks Kommun, VG och vi har samma problem. Vi har några vårdtagare som röker inne, jag och mina kollegor får hostanfall när vi är inne ochiar vårsarbetare de. De vill inte vädra alls, och vi får skäll om vi lämnar dörren öppen. Vad måste vi göra för att få sådana skyddsmask för det har gått för långt och ingen vågar gå vidare med problemet. Det känns inte bra för vår hälsa, vi är passiva rökare när vi är hos dessa stor rökare. Tack.Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-31. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.