Hjälp, jag är för gammal för studiemedel!

|Jag är 55 år och kommer behöva arbeta tills jag är 67, men nu måste jag omskola mig för att orka med detta. Jag har ischias, sömnsvårigheter och konstant nackspärr fast jag tränar regelbundet och äter sunt. Mitt nuvarande arbete som busschaufför nöter och jag behöver mer regelbundna tider och slippa delade pass, vilket innebär 13 timmars arbetsdag. Jag behöver också kunna sträcka på benen. Jag inser att pensionsåldern är höjd, men till min fasa är rätten att få studiemedel reglerad på samma ålder som tidigare.
Jag är ensamstående med en 12-årig son och behöver få studiemedel i två år till. Jag vill omskola mig för att slippa bli sjukpensionär, men studiemedel får jag bara till och med det år jag fyller 56. Utbildning till trafikskollärare börjar nu i höst och varar i ett och ett halvt år. Det blir ett helt år utan studiemedel.
Ska jag i stället satsa på att bli sjukpensionär? Finns någon annan möjlighet att kunna försörja mig under utbildning?
/Längtar efter förändring

SVAR: I vissa fall har vi sett att arbetsgiv­aren varit villig att ställa upp med en vidareutbildning inom den egna verksamheten. Det är bra om du frågar din arbetsgivare om det finns en sådan möjlighet för dig. Jag förstår att du i dagsläget arbetar som bussförare, ett bristyrke med stora rekryteringsbehov. Jag vet inte behovet på din nuvarande arbetsplats, men ett alternativ skulle kunna vara en ”timanställning” under tiden du vidareutbildar dig. På det sättet skulle du kunna säkra en del av inkomsten och kanske få bättre möjlighet att välja arbetstider som passar dig. Det är också viktigt att du tittar på olika alternativ till utbildning till ett visst yrke. Längden på utbildningar kan variera, liksom möjligheter till distansutbildning med eventuella chanser att kunna jobba samtidigt.

Mario Gavran, 
ombudsman på Kommunal

 

Illustration: Kristin Lidström

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2018-07-12 15:17