Högsby höjer lönen efter utbildning

|En tusenlapp extra till anställda inom äldreomsorgen som väljer att utbilda sig – det beslutade socialutskottet i Högsby kommun.
– En bra signal, säger Marie Bjerkhaug på Kommunal.

I småländska Högsby vill kommunen säkra kvaliteten på bemanning och kompetens inom äldreomsorgen. Vårdbiträden som utbildar sig till undersköterska, och undersköterskor som går en specialistutbildning, belönas med tusen kronor i löneökning.

– Beslutet är en bra signal. Attityden hos chefer, arbetsgivare och politiker borde vara att utbildning ska löna sig, säger Marie Bjerkhaug, sektionsföreträdare på Kommunal.

Att ge äldreomsorgens lågutbildade bättre möjligheter till löneutveckling, är en fråga som också drivits av Kommunal i Hultsfred Högsby.

– Är jag vårdbiträde i dag och har en tillsvidareanställning, då kanske jag vågar satsa på att läsa till undersköterska, för jag vet att jag får en högre lön. Det är positivt att man hörsammat våra krav om att vårdbiträden, undersköterskor eller barnskötare måste få samma möjligheter till utbildning som andra yrkesgrupper. Det motverkar inte minst löneskillnader vid nyanställningar, säger Marie Bjerkhaug.

Förutom syftet om uppmuntran till utbildning, väntas den extra tusenlappen bidra till en likvärdig lönehöjning inom äldreomsorgen, då alla får samma belopp. Till detta är Kommunal kritiskt.

– Ger man tusen kronor för vidareutbildning oavsett antalet högskolepoäng, då spelar det ingen roll om du läser fem eller tjugo. I Oskarshamn ger man istället hundra kronor per högskolepoäng, vilket ger tvåtusen kronor extra för en undersköterska som läser en specialistutbildning. Det hade varit bättre, säger Marie Bjerkhaug.

Utbildningssatsningen inom äldreomsorgen i Högsby kommun beräknas kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor per år.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

I Oskarshamn har vi 10kr per Yh poäng inte 100kr
Men specialist utbildningen är på 200 Yh poäng alltså 2000kr

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2015-12-16. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.