Teresa, som egentligen heter något annat, har jobbat som vårdbiträde inom hemtjänsten i många år. För drygt ett år sedan blev hon timanställd för att vårda sin mamma hos ett företag i Stockholms län som specialiserat sig på anhöriganställningar.

  – Jag hade gärna jobbat mer och gått till andra brukare också, men företaget sa att det inte fanns något mer jobb för mig, berättar Teresa.

Hon ville gärna hjälpa sin mamma, som var väldigt sjuk. Det kändes tryggt. Men snart hop­ade sig problemen. Hon fick inte betalt för alla timmar som hon jobbade, trots att det var timmar som mamman fått biståndsbedömda. Och trots att mamman skulle ha dubbel­bemanning var det ofta som hon fick jobba ensam.
  – En dag i veckan var jag ledig och då kom det en annan kille och jobbade där. Min pappa ringde en dag och sa att han som hade kommit inte visste alls vad han skulle göra och bad mig komma dit, berättar Teresa.

Hon var sjukskriven för ryggproblem men kände sig tvingad att åka dit. Och det är det här som gör att Teresa inte längre tycker att det är bra med anhöriganställningar och förstår varför det finns kommuner som förbjuder det.
  – Jag kände att jag måste åka och hjälpa min mamma eftersom ingen annan gjorde det. Men jag måste inte, det är företaget som ska se till att det blir gjort. Men de visste att jag inte lämnar mamma utan hjälp, även om de inte betalar mig. Företaget var tryggt med att anhöriga utför insatserna, säger Teresa.

Teresa hade scheman där hon blev uppbunden i princip varje dag, hela dagarna. Även om insatserna ofta var korta så kändes det som att hon knappt hann komma hem innan det var dags att åka iväg igen för nästa insats.
  Till slut blev hon uppsagd av företaget eftersom hon sa ifrån. Strax efter dog mamman. Hon fick inga pengar under uppsägningstiden och ingen sjuklön för tiden som hon var sjukskriven. För att klara sig ekonomiskt har hon varit tvungen att låna pengar av släktingar. Nu driver Kommunal hennes fall.

Fotnot: Teresa heter egentligen något annat och vissa detaljer är ändrade för att behålla anonymiteten.