Hugo Leijon
Helena Nilsson. Foto: Hugo Leijon

Undersköterskan som ser allas behov

|Lugn, engagerad, ödmjuk. Så beskrivs Helena Nilsson, undersköterska på äldreboendet ­Wijkagården i Östra Husby utanför Norrköping, av sin kollega som nominerat henne som KA-hjälte.

Hur känns det att vara en hjälte?

–  Det känns ju jättekul, men överrask­ande. Det är så vardagligt på jobbet, man försöker att se allas behov, det är ju det viktiga.

Hur vet du vilka samtalsämnen de äldre går i gång på?

–  Man vet ofta vad de har gjort innan, vi har de som kommer från stan och de som har haft jordbruk. Man får försöka att vara lyhörd. När jag känner dem lite försöker jag prata om det de tycker om. Alla är olika individer och man måste ta dem just i stunden också, för många är sjuka och man är ju inte lika varje dag. 

Hur behåller du lugnet i ett ofta stressigt jobb?

–  Det kan vara svårt, men man måste försöka. Jag brukar tänka på hur jag själv skulle vilja ha det och bli bemött. Och man kan inte vara lika mot alla, man måste spela lite teater också. Man lär sig att en del ska man skoja bort saker med och en del passar det inte alls, det är väldigt individuellt.
Vi har åtta boende som är helt olika. Jag tycker om att jobba med gamla, de är värda allt och mer än vi kan ge dem.

Kommentarer

Stort Grattis till KA- nomeneringen Helena Nilsson, undersköterska på äldrboendet Wikargården. Jag skulle vilja säga att det krävs inte bara kunskap i detta yrke utan också en medfödd talang. Det viktigaste är väl att förstå att att äldre människor är alla individuella och ska behandlas där efter. Att vara lyhörd för var och ens behov är väl att lära känna människan bakom just för att vi alla är olika. Men det största att tänka bemöt den som du själv skulle vilja bli bemött av det Gunilla har du fattat.Så för alla äldre som du arbetar för är du inte bara en tillgång, du har visat upp både kvallite och denna stora talang som inte alla äger. Lyfter på hatten för dej och din person. Susanne Andersson.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-02-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.