Maria Johnsson Petersson.
Maria Johnsson Petersson.

Hur skulle vården fungera utan oss?

|Vi är underskattade och underbetalda – det är hög tid att lyfta oss som jobbar med service inom vården, skriver köksbiträdet Maria Johnsson Petersson.

Nu tycker jag att det är dags att lyfta yrkes­grupperna som inte jobbar patientnära i vården. Vi är både underskattade och underbetalda. Vi har också en dålig arbetsmiljö. Kökspersonal, tvättbiträden, lokalvårdare, transportörer och de som sköter underhållet på våra maskiner och lokaler.

Har ni funderat på hur verksamheten skulle fungera utan oss?

Skulle du ha tid att ­tvätta och städa åt din anhörig medan den var inlagd på sjukhus? Och därtill laga näringsriktig ekologisk mat anpassad för just din anhörig samt skjutsa till och från olika undersökningar och byta glödlampor och se till så att det finns material för omvårdnaden på avdelningen?

Nej, skulle inte tro det.    

Vi har också utbildning och kompetens för det vi gör. Alla är lika viktiga för att sjukvården ska fungera.

I Region Skåne, där jag arbetar, har man dessutom valt att ta pengar från vår så kallade pott för att kompensera skötarnas uteblivna undersköterskesatsning 2016. Det är klart att de också ska ha mer i lön, men det är väl regionen som ska stå för den kostnaden och inte vi?

Slutsatsen blir att de arbetsuppgifter som inte är patientnära är ”lågstatus” och inte värda att satsa pengar på. Men frågan kvarstår: Vem ska göra vårt jobb om vi inte gör det?

Till politiker och tjänstemän i vårt avlånga land vill jag säga att det är dags att tänka om.

Det är dags att lyfta alla oss som jobbar inom service. Hela kedjan måste fungera för att vi ska ha en fungerande vård och vi har också utbildning för att göra vårt jobb, trots att ni kallar det för lågstatus­yrken. Det är dags att ge oss betalt för det vi gör – det är vi värda.

Maria Johnsson Petersson, 
Köksbiträde, huvudskyddsombud, regionservice inom sjukvården i nordöstra Skåne

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Håller mej dej fullständigt

Lycka till!

Hej håller med Maria vi hade inte klarat oss utan kökspersonal-städare vaktmästare de som tvättar åt oss mm .
De behöver också se att de behövs genom att få en bra lön för deras arbete .Det är för jäkligt att ta lön från vaktmästare mm för att ge skötarna
.Vet att det inte blev inskrivit när avtalet var klart att skötarna skulle få samma som undersköterskorna. Det sa avtalsdelegationen att det skulle tas sedan i förhandlingarna med varje landsting .
Det är konstigt att vi har samma utbildning usk/skötare men vi har valt olika inriktningar.Så skärp er Tänk på er personal i Region skåne Mvh Eva Lövkvist undersköterska /Arbetsplatsombud i kommunal

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-10-26. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.