TT Bild
OBS! Det är inte Birgitta på bilden. Foto: TT Bild

Birgitta: ”Jag var ingenting värd”

|Birgitta Larsson blev svårt misshandlad av sin sambo. Men fackets hemförsäkring gav ingen ersättning. Det hade den däremot gjort om hon blev slagen av en främling på stan.
– Vi är ju försäkrade om man får en vattenläcka men om man nästan blir ihjälslagen så får man ingenting.

Hon hade levt med sin sambo i 30 år när hon en dag kom hem från jobbet som fritidsledare och skulle ordna med nätverket till datorn. Sambon hade druckit i flera år och Birgitta hade några månader tidigare bett honom att flytta ut. Men tills den här dagen bodde de tillsammans. Först slog sambon sönder datorn, som inte fungerade. Birgitta bad honom åter att flytta ifrån henne. Sedan gick hon ut på altanen och rökte, sms:ade sin son om vad som hänt. Resten berättar Birgitta i detalj men jag ska inte återge allt. Sambon kom ut på altanen och slog Birgitta i ansiktet gång på gång, satte sig på henne, dunkade huvudet i golvet och tog stryptag. När sonen kom var hon medvetslös. Först tre dagar senare började hon minnas. Hon hade fått en grov hjärnskakning och hjärnblödningar.

Det har gått nästan två år. Birgitta har opererat näsan och får fortfarande känselbortfall i armar, händer och ansiktet. Hon har ärr och en grop i ansiktet, eftersom nerverna är döda.

– Varje gång jag tittar mig i spegeln ser jag en stor grop. Det är hemskt, jag påminns hela tiden om vad som hände.

När hon kom tillbaka till jobbet ett par veckor efter misshandeln började många kollegor att gråta när de såg henne.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal vill ändra försäkringen

 

Birgitta Larsson hade kunnat dö av strypgreppet men sambon dömdes för grov misshandel till två års fängelse. Han skulle betala 56 000 kronor i skadestånd men hittills har Birgitta bara fått en del. Men hon trodde att hon hade ett bättre skydd i fackets hemförsäkring.

– Hon på Folksam sa att man kan inte elda upp sitt eget hus och sedan kräva ersättning för det, och det var strax efter händelsen. Det kommer jag aldrig glömma i hela mitt liv. Det kändes som att jag fick skylla mig själv. Jag var ingenting värd, det var självförvållat det jag varit med om.

I hemförsäkringen, som ingår i medlemskapet i Kommunal, finns ett överfallsskydd som ger ersättning vid exempelvis misshandel. Men det gäller inte om förövaren omfattas av samma försäkring (läs mer om detta här).

– Man har ingen trygghet om det händer något innanför de fyra väggarna.

Birgitta har däremot fått ersättning från olycksfallsförsäkringen, som också ingår i fackavgiften. Den ger inte lika stora belopp som hemförsäkringen men Birgitta har fått sammanlagt 19 000 kronor för bland annat kroppsskada och tandläkarkostnader.

Kommunals hemförsäkring ger också rätt till stödsamtal för personer som utsätts för våld i nära relationer. Men Birgitta nyttjade inte det eftersom hon fick en kurator direkt på sjukhuset efter misshandeln.

– Jag har ändå tur som har människor omkring mig som backar upp mig. Jag har haft tur i oturen, säger Birgitta och syftar på sina barn och sitt målsägandebiträde Camilla Lind som hon fick efter misshandeln och som sedan hjälpt henne ideellt.

Camilla Lind bekräftar för KA att Birgitta endast fått en del av sitt skadestånd och ärendet ligger hos Brottsoffermyndigheten. Ett problem, enligt henne, är att det tar lång tid att få ersättning därifrån på grund av långa handläggningstider. Och det som man fått från försäkringar räknas då bort från ersättningen.

Fotnot: Birgitta vill inte synas på bild av hänsyn till sina barn.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-01-09 07:00