Mirja Räihä.
Mirja Räihä.

Jag vill inte betala för vinsterna

|Hur kan privata hemtjänstföretag göra vinster när den kommunala verksamheten går på knäna? Som undersköterska vill jag inte dela ut skattepengar till aktieägarna, skriver Mirja Räihä.

Jag var ett av de kongressombud som tog striden för non-profit i välfärden på Kommunals kongress 2013. Men jag är inte bara undersköterska och facklig företrädare – jag är fritidspolitiker också och i alla mina roller välkomnar jag alla begränsningar av vinster.

Nu har Ilmar Reepalu kommit med resultatet av sin utredning om vinster i välfärden. Utredningen är bättre än ingenting även om resultatet kunde ha gått längre. Nu föreslår han en begränsning som ändå tillåter vinster även om de begränsas kraftigt. Man måste komma ihåg att vinsterna i välfärdsföretagen med dagens lagstiftning ibland är betydligt högre än näringslivets för övrigt.

Överskott i form av eget kapital måste finnas i all verksamhet för solid ekonomi. Men det är oacceptabelt att de skattemedel jag och alla andra i Sverige betalar får rinna iväg till aktieutdelning och till skatteparadis runt om i världen. Som undersköterska vill jag inte att delar av min lön går till aktieägarna i Attendo, Aleris eller något annat bolag. Den del av min lön som går till kommunalskatt, landstingsskatt och eventuella övriga skatter ska användas till att generera vårdplatser, platser på servicehus, kompetensutveckling av personalen, god undervisning av mina barnbarn. Sådant vill jag betala för – men jag vill inte betala vinster till aktieägarna! 

Som facklig företrädare och undersköterska på ett universitetssjukhus ser jag tydligt hur den borgerliga politiken med alla dess privatiseringar har påverkat verksamheterna. Att privatisera så mycket som möjligt och samtidigt värna företagen och deras möjligheter till vinst verkar prioriterat framför allt annat. 

I följdvattnet av detta försämras arbetsmiljön för våra medlemmar, övertidsuttaget når nya höjder varje år och risken för sjukskrivningar ökar. 

Jag ser att den kommunala hemtjänsten går på knäna och undrar hur det kan komma sig att privata hemtjänstföretag kan göra vinster? Det gör att jag är rädd att alla äldre inte får den omsorg som de behöver och fått biståndsbedömning på. 

Nu hoppas jag innerligt att utredningens förslag blir verklighet. Det mår alla bra av. Jag mår bra som skattebetalare och Kommunals medlemmar får det bättre på sina arbetsplatser. Pengar avsedda för de äldre som behöver omsorg och pengar avsedda för bra undervisning för barn och ungdomar hamnar där de ska. Det borde vara så självklart. 

 

Mirja Räihä

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Det är för jävligt.Att vinster välfärden får förekomma.
Men det verkar vara det senaste modet i Sverige idag.
Tjäna pengar som man gör ut ur landet.
Tycker det är för jävligt.
Det måste bli ett slut på det.
Dom privata går också på knäna.
Många jobbar 14 timmar i ett sträck.
Och får sedan knappt ut övetiden
och det ör synd i skam.
Får knappt raster.
Dumpar lönerna gör dom också
Förstår för alla oss andra.
Tycker pengarna ska gå tillbaka till
verksamheten.
Blomsterfonden och Ersta (tyvärr hemtjänsten är borta världens bästa)
Där stannar pengarna i verksamheten och så ska det vara.
Det är mygel överallt och alla bara lurar myndigheter varandra företag banker sport migrationsverket mm
Är det så det ska vara ?
Det tycker inte jag .
Nu får man göra något pt dettta.
Landstinget där är det ju borgligt
dom köper strumpor flr 6000 kr paret
strumporna kostar ca 125 kr på apoteket.
SKANDAL.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-12-27. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.