Det var via en kurskompis på SFI-kursen som Julienne fick kontakt med företaget  Asianswed AB. Hon anställdes som städare med ekonomiskt stöd av Arbetsförmedlingen.  På kontraktet stod det att hon skulle få 18 500 kronor i månadslön och arbeta 40 timmar i veckan. Det fick hon aldrig. De första två månaderna fick hon ungefär 5 500 kronor per månad insatt på sitt konto. I april blev hon sjuk och var borta en del. Då blev det bara 3 931 kronor. Efter sjukperioden fick hon ett nytt heltidskontrakt. Men hon fick inga städuppdrag av företaget och ingen lön. Hon hade ingenting att leva på.

– Det har varit svårt. Min man har betalat allt för mig. Allt. Jag ringde och ringde för att få jobba. Till slut svarade de inte, säger Julienne, som kommer från ett afrikanskt land och knappt talar svenska.

I slutet på juli gick hon till Arbetsförmedlingen och berättade hur läget var. Då visade det sig att arbetsgivaren kvitterat ut pengar för henne under hela tiden hon haft kontrakt. Kommunal driver nu hennes ärende och har skickat ett lönekrav till företaget.

– Hon är inte den enda. Vi driver ett ärende för ytterligare en före detta anställd som inte fått sin lön, säger Pia Lisell Lundgren, regionalt fackligt ombud på Kommunal.

Arbetsförmedlingen vill inte säga hur mycket pengar de betalat ut för Juliennes tjänst, men räknat på hennes lön kan det handla om minst 70 000 kronor. Samtidigt har företaget tagit emot nära 600 000 kronor för andra stödanställningar som förmedlats genom Arbetsförmedlingen.

– Ja, alla våra anställda har någon form av stöd. Vi är ett litet, nystartat företag och annars skulle vi inte klara oss, säger Arlene Areardo, som sköter företagets ekonomi.

När det gäller Juliennes löner står ord mot ord. Arlene Areardo menar att hon fått all lön hon har rätt till.

– Jag har specifikationer på allt. Hon har fått mycket kontant.

KA har sett hennes kontoutdrag och Kommunal säger att de inte fått några specifikationer trots att de bett om det. De driver nu ett lönekrav mot er.

– Jag ska skicka alla papper, säger Arlene Areardo.

Vid pressläggning har KA ännu inte fått dem.

På Arbetsförmedlingen kan man inte uttala sig om det enskilda fallet. Men befarar att det  inte är unikt att stödanställda blir lurade på lön.

– Jag har ingen statistik att ge men det finns en risk att det inte är helt ovanligt och anledning att ta på yttersta allvar, säger Bernth Hultman på Arbetsförmedlingen och tillägger att ärenden där man misstänker felaktigheter alltid utreds.

Han tycker att kontrollerna av arbetsgivarna kan bli bättre.

– Det har varit mycket diskussioner om att ha fler anställningar av det här slaget. Men om man ska införa det måste man skärpa kontrollerna av de här arbetsplatserna, säger han.

Dan Holke som är chef för LO-TCO Rättsskydd menar att ärendet är solklart. Han säger:

– Det här är bedrägeri om hon inte fått lönen. Har hon kontrakt om arbete på heltid med fast lön så har hon rätt till pengarna.

Fotnot: Julienne heter egentligen något annat