Anthony Devlin/TT/Åsa Westerlund/TT/ Scott Heppel/TT/Stephen Lindholm
Tim Ellis, Ann Kerrigan, Luis Carlos Valencia, Steve Wilson och Margaret Greer. Foto: Anthony Devlin/TT/Åsa Westerlund/TT/ Scott Heppel/TT/Stephen Lindholm

KA i Storbritannien

|I Storbritannien är endast 24 procent fackligt anslutna och villkoren för fackligt arbete skiljer från hur det är i Sverige. Brittiska fack använder nya arbetssätt för att påverka och få fler medlemmar. KA:s reporter besökte London, Manchester och Newcastle.

DEL 1: London och Manchester

Luis Carlos Valencia var en av de osynliga städarna vid universitetet SOAS i London. Men för elva år sedan tog de strid för högre lön och bättre villkor. Nu har städarna vunnit tack vare fackets nya kampmetod.

Så lyckas brittska fack trots tuffa villkor

Tala med rasister och homofober. Om du isolerar dem har du ingen koll på vad de gör. Det säger Margaret Greer och Carola Towle, ansvariga för avdelningarna för medlemmar som är färgade och hbtq i brittiska facket Unison.

TV+TEXT: De bekämpar rasism med dialog

TV: De vann efter elva års kamp

 

DEL 2: Newcastle

Newcastle har bland den högsta arbetslösheten i Storbritannien. Här har de arbetslösa och sjuka en egen avdelning inom facket Unite där de får hjälp och stöd. 

Newcastle: Här får arbetslösa hjälp

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2018-01-05 14:17